Inzage in de volledige collectie van Museum Belvédère, met een eigen 'Verzamelde Werken', geeft inzicht over de aard ervan

Wanneer breng je de verzamelde werken uit? In de literatuur als een schrijver dood is. Of een enkele keer als een schrijver bejaard is en niet meer publiceert. Hoe dan ook, een verzameld werk betekent een eindpunt en heeft dus iets definitiefs. Maar hoe zit het als een museum opeens de Verzamelde werken uitbrengt zoals Museum Belvédère onlangs deed?

Vier paarden. De Ploeg-schilder Jan Altink. Bij boek Collectie Museum Belvedere

Vier paarden. De Ploeg-schilder Jan Altink. Bij boek Collectie Museum Belvedere Foto: Museum Belvédère

Houdt dat dan in dat de collectie niet meer wordt uitgebreid? Met andere woorden heeft de ‘kijkdoos’ van 13 bij 104 meter het maximum van de capaciteit bereikt en kan er niets meer bij? Dat is niet voorstelbaar. Het leuke van het beroep van museumdirecteur of conservator is dat je altijd wel weer iets in handen krijgt, hetzij door aankoop, hetzij door schenkingen of bruiklenen, dat je niet kunt weigeren. Dat plezier in verzamelen zal ook de huidige directeur Han Steenbruggen, met Nico Gijsbers de samensteller van Verzamelde werken , zich niet willen ontzeggen.

Nieuws

menu