Dit artikel is vandaag gratis

Je afval terugzien in een kunstwerk? Het kan nu bij Museum Dr8888 in Drachten

Een kapotte speelgoedpop. Foto: Shutterstock

Je afval terugzien in een kunstwerk? Het kan nu bij Museum Dr8888. Woensdagmiddag begint kunstenaar Marten Winters met een inzamelingsactie bij de bewoners van de Kurt Schwittersstraat in Drachten.

Winters zoekt materialen voor de Merzbau die hij bouwt in Museum Dr8888. Een Merzbau, oorspronkelijk bedacht door de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters, is een experimenteel bouwwerk van gevonden en hergebruikte materialen. Het motto van Schwitters was: waardeloos materiaal bestaat niet. Zijn kunstwerken kenmerkten zich door de kunstzinnige kant van afval.

‘Spullen zonder waarde’

,,Ik zoek geen meubels die nog prima een tweede ronde meekunnen, maar spullen zonder waarde”, benadrukt Winters. ,,Denk bijvoorbeeld aan een kapotte stoel, oude apparaten of afgedankt speelgoed.”

Van alle verzamelde spullen en materialen maakt Winters een hedendaags, driedimensionaal kunstwerk op de bovenverdieping van het museum. ,,Het wordt een kunstwerk waar bezoekers straks doorheen kunnen lopen én waar van alles te zien, te horen en te beleven is.”

De tentoonstelling opent op 28 april, precies honderd jaar na het optreden van Schwitters in Drachten.

Nieuws

menu