Jonge Friezen in prijzen op Prinses Christina Concours

Verscheidene Friese muzikanten zijn gisteren in de prijzen gevallen tijdens de regiofinale van het Prinses Christina Concours in Groningen.

Alle prijswinnars van het Prinses Christina Concours op het podium in Groningen.

Alle prijswinnars van het Prinses Christina Concours op het podium in Groningen. Foto: Sandra Heldring

Aan de jaarlijkse wedstrijd voor jong muzikaal talent deden afgelopen weekeinde 65 musici mee. In de finale van gisteren won de zestienjarige Gerben Jongsma uit Drachten op marimba de hoogste prijs.

Hij won de eerste prijs in zijn leeftijdscategorie van vijftien tot en met negentien jaar. Hij mag tevens met alle eerste prijswinnaars later dit jaar een weekend naar Parijs waar ze worden getrakteerd op enkele concertbezoeken.

Als winnaar doet Gerben ook mee aan de nationale halve finale op 6 april in het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Als extra prijs mag hij ook optreden in de kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest.

Als winnaar doet Gerben Jongsma ook mee aan de nationale halve finale op 6 april

In de leeftijdscategorie twaalf tot en met veertien jaar won Nynke Dijkstra uit Terkaple de tweede prijs. De veertienjarige klarinetist wist vorig jaar door te dringen tot de landelijke finales. Ze won nu de Gerard van der Weerd Solistenprijs. Dat betekent dat ze een solistisch optreden met het Frysk Jeugd Orkest mag doen.

Lunchconcert

De derde prijs ging naar Roas Kuipers op cornet uit Hurdegaryp. De dertienjarige was al eens vaker in de prijzen gevallen. Roas mag dit seizoen een lunchconcert in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden doen. De eerste prijs in deze categorie ging naar de veertienjarige Mare Keja, uit Rolde op cello.

Bij de Finale vh Prinses Christina Concours in Groningen - speelt Gerben Jongsma uit Drachten pic.twitter.com/ATs7wYRMhA

— CultuurBeetsterzwaag (@CultBee) March 3, 2019

Verder was er een aanmoedigingsprijs voor violiste Thirsa Steen Wynia uit Ryptsjerk en waren er eervolle vermeldingen voor hoornist Sybren Faber uit Ysbrechtum, violist Erwin de Vries uit Ureterp, Julia Raggers op cornet uit Grijpskerk en pianist Zara Eenkhoorn uit Drachten.

Aanmoedigingsprijs

De Ensemble Aanmoedigingsprijs werd toegekend aan Muirne van Mechelen uit Leeuwarden (viool), Yentl Ish Hurwitz uit Oranjewoud (viool), Merijn Meindertsma uit Zwagerbosch (viool), Nika Mombaerts uit Leeuwarden ( viool), Silke van der Land uit Balk (viool), Eline de Jong uit Drachten (viool), Hanna Dijkstra uit Tytsjerk (viool), Eke Hornstra uit Sexbierum (cello) en Stefanie de Jong uit Drachten (cello).

De Donemusprijs, de prijs voor de beste uitvoering van een stuk dat gecomponeerd is door een Nederlandse componist, werd gewonnen door Niek de Boer uit Zuidhorn op viool.

Het is dit jaar de 51e keer dat het Prinses Christina Concours georganiseerd wordt. Er zijn zes voorrondes in het land. De halve finale is op 6 april in Den Haag.

Nieuws

Meest gelezen