Een jonge studente komt alleen te staan met haar dilemma's rond abortus. Een beladen thema intrigeert in het Franse drama 'L'Événement' | Filmrecensie

Frankrijk, 1963. Een onverwachte zwangerschap zet het leven van een jonge Franse veelbelovende studente op zijn kop. Erover praten kan ze niet. Bij artsen kan ze niet terecht, omdat zij gevangenisstraf riskeren wanneer zij hulp zouden bieden. Maar ook vandaag blijft de vraag actueel: in hoeveel landen ligt er nog steeds een taboe op dit beladen thema?

In L'événement spat de droom van studente Anne uiteen als ze onverwachts zwanger raakt.

In L'événement spat de droom van studente Anne uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Foto: September Film

De film L’Evénement is gebaseerd op het levensverhaal van de beroemde Franse schrijfster Annie Ernaux (1940). Van de vele romans die ze schreef is in ons land vooral Meisjesherinneringen bekend geworden. Een aantal ervaringen uit haar jeugd en als adolescent heeft zij verwerkt in haar boeken waarbij steeds een ander aspect van haar leven is uitgewerkt. Autofictie met een modern woord. In Het Voorval (uit 2004), waar L’Événement op is gebaseerd, beschrijft ze een zware periode in haar persoonlijke leven.

Nieuws

menu