De jongeren van Fier exposeren in het Fries Museum met eigengemaakte beeldhouwwerken van hun lichaam, om daarmee weer een positieve relatie te krijgen

De jongeren van Fier staan met hun beeldhouwwerken in het Fries Museum. De torso’s werden gemaakt tijdens de Summerschool van het landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld. Ze hielpen de jongeren om weer op een positieve manier naar hun lichaam te kijken. Woensdag werden de werken in de hal van het museum onthuld.

Initiatiefneemster Liesbeth Vos, beeldhouwster en initiatiefneemster Herma Bovenkerk en Linda Terpstra van Fier bekijken het kunstwerk.

Initiatiefneemster Liesbeth Vos, beeldhouwster en initiatiefneemster Herma Bovenkerk en Linda Terpstra van Fier bekijken het kunstwerk. Foto: Marchje Andringa

Annemarie van Rijn, projectleider bij Fier, vertelt over de impact die het maakproces van de kunstwerken had op de jongeren, die tussen de 12 en 23 jaar oud zijn. ,,Je ziet vaak dat deze leeftijdscategorie gefixeerd is op hun lichaam en uiterlijk en vaak kampt met een negatief zelfbeeld. Als je dan, zoals onze jongens en meiden, ook nog eens met geweld te maken hebt gehad, dan speelt dat extra.”

Beeldschoon

De Summerschool is een jaarlijks educatief zomerprogramma voor de jongeren die bij Fier worden opgevangen. Tijdens workshops krijgen ze de kans om hun talenten en interesses te ontdekken. ,,Zo moeten ze niet alleen met hun hoofd werken, maar juist ook met hun hart en hun handen. We doen veel aan kunstprojecten om ze kennis te laten maken met allerlei vormen van kunst. Eén van die projecten was dus dit, genaamd Beeldschoon.”

Samen met beeldhouwster Herma Bovenkerk, die het initiatief nam en al meerdere jaren verbonden is aan Fier, maakten de 28 jongeren een beeldhouwwerk van hun eigen lichaam. Er werd eerst een scan van hun lichaam gemaakt, waarna een 3D-printer een kleine versie ervan printte. Die werd de mal waarin de jonge beeldhouwers gips konden gieten, om de torso later af te werken.

Trauma

Nieuws

menu