Dit artikel is vandaag gratis

Dichter Eeltsje Hettinga krijgt de Gysbert Japicxpriis 2021

Dichter Eeltsje Hettinga in 2018. Foto: Marchje Andringa

Dichter Eeltsje Hettinga is de winnaar van de Gysbert Japicxpriis 2021, de belangrijkste literaire prijs van Fryslân. Dat is donderdagochtend bekendgemaakt.

Hettinga krijgt de prijs voor de gedichten die hij tussen 2017 en 2019 schreef als eerste Dichter fan Fryslân. ,,Deze dichter vindt zichzelf bijna bij alle gedichten opnieuw uit, zoals hij dat eerder ook al deed bij al zijn bundels”, aldus de adviescommissie over Hettinga. ,,Dat maakt ‘Dichter fan Fryslân’ tot het beste dat de Friese poëzie de afgelopen jaren heeft opgeleverd.”

Uitreiking

Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes bracht Hettinga (1955, Burgwerd) woensdag een bezoek aan huis om hem met het blijde nieuws te verrassen. De prijs wordt op zaterdag 6 november in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in Bolsward uitgereikt, de geboorteplaats van de naamgever van de prijs: de zeventiende-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx.

De uitreiking vormt de afsluiter van een week met literaire activiteiten. De prijs bestaat uit een oorkonde en 10.000 euro. Daarnaast komt er 5.000 euro beschikbaar om het werk te laten vertalen.

Nieuws

menu