Karmelklooster in Drachten verliest publieke functie, ruimt op en doet noodgedwongen van alles weg in een uitverkoop

Veel is al weg en heeft een nieuwe plek gekregen, maar duizenden boeken hebben nog geen bestemming. Het Karmelklooster in Drachten dat deze week voor het laatst te bezichtigen is, houdt vermoedelijk over twee weken noodgedwongen nog een uitverkoop.

Binnentuin van het Karmelklooster.

Binnentuin van het Karmelklooster. Foto: Ruurd Walinga

Van woensdagmiddag tot en met zaterdagmiddag kan het publiek nog eenmaal door de gangen, vertrekken en tuinen van het Karmelklooster lopen. Daarna is het gebeurd met de publieke functie van het kloostercomplex aan de Burgemeester Wuiteweg.

De afgelopen 28 jaar heeft het ooit zo gesloten kloostercomplex een publieke functie gehad. Dat kwam doordat de Drachtster predikant Jan Hofstra en zijn vrouw Ietje Hofstra-de Jager het complex kochten. Ze vestigden er hun reisbureau. Er werden congressen, speciale weekeinden, workshops, lezingen, concerten en vooral exposities gehouden. Tevens werd het pand, dat de afgelopen jaren de monumentenstatus kreeg, vaak gebruikt voor rouw- en trouwgezelschappen. Met de verkoop van het pand verdwijnt de publieke functie van het Karmelklooster. Het pand blijft grotendeels intact en wordt verbouwd tot woonvorm voor mensen met dementie.

Religieuze spullen naar Groningen

Met het bisdom Groningen en met de Karmelorde Nederland heeft Ietje Hofstra, haar man overleed in 2016 op 69-jarige leeftijd, de afgelopen maanden overlegd wat te doen met alle waardevolle en religieuze spullen in het klooster.

De meest in het oog springende en kenmerkende zaken in het klooster hebben inmiddels een passende, nieuwe bestemming gekregen, vertelt ze. Zo krijgt de kroonluchter in de kapel een plaats in de Salvator Mariakerk in Groningen, gaat de crucifix naar Ter Apel waar het een plekje krijgt in het museum voor klooster- en kerkgeschiedenis & religieuze kunst. De tabernakel verhuist naar Emmen en de koorbanken gaan naar de rooms-katholieke kerk van Workum. Een schilderij van de benedictijner monnik en oud-abt Gerard Mathijsen is inmiddels geschonken aan de abt en monniken van de Sint Adelbertabdij in Egmond-Binnen toen ze voor het laatst op bezoek waren in Drachten.

Ook de portretten van de laatste elf ongeschoeide karmelietessen, die in opdracht van de Hofstra’s zijn gemaakt, hebben een nieuwe eigenaar: ze gaan naar het Karmelarchief in Cuijk. Het kruis, bestaande uit Friese kloostermoppen dat jarenlang onzichtbaar voor iedereen op de zolder lag, krijgt een nieuwe plek aan de voet van de kloosterheuvel in Smalle Ee. In overleg met Dorpsbelang zal er een plaquette bij geplaatst worden.

Het schilderij van kardinaal Adrianus Simonis hangt nog in de Veronicakamer en heeft nog geen nieuwe bestemming. Dat geldt ook voor duizenden boeken die in het klooster opgeslagen liggen.

Een deel van de enorme boekenverzameling van Jan Hofstra heeft inmiddels een bestemming gevonden. Het gaat om de joodse boeken en om de boeken over de monnikenrepubliek Athos. Komende week komt nog een antiquair kijken of hij belangstelling heeft voor de duizenden boeken die opgeslagen liggen. ,,Ik heb wel honderd antiquariaten aangeschreven, maar de meesten hebben geen belangstelling; vanwege corona liggen overal de opslagruimtes vol”, vertelt Ietje Hofstra.

Als de boeken niet verkocht worden, dan komt er alsnog een allerlaatste openingsweekeinde voor het Karmelklooster, zegt ze. Ze houdt er rekening mee om 14 en 15 augustus nog twee verkoopdagen voor de boeken te moeten houden. Ook de laatste spullen gaan dan in de verkoop, zoals de vleugel die in de kapel staat. Ietje Hofstra: ,,We moeten het pand 16 augustus leeg opleveren.”