De film 'Belfast' laat je kijken door de ogen van een kind naar het begin van een burgeroorlog | Filmrecensie

‘Belfast’ speelt zich af in het Noord-Ierland van 1969. Een film van grote schoonheid en genoeg komisch gehalte dat je bijna vergeet dat je kijkt naar een drama van opkomende sektarische haat, die tot op de dag van vandaag zijn uitwerking heeft.

De negenjarige Buddy (Jude Hill), door wiens ogen het verhaal van de beginnende burgeroorlog verteld wordt, met zijn grootouders.

De negenjarige Buddy (Jude Hill), door wiens ogen het verhaal van de beginnende burgeroorlog verteld wordt, met zijn grootouders. Foto: Universal Pictures

Verteld door de ogen van de negenjarige Buddy (Jude Hill) probeert de jongen te begrijpen wat er gebeurt als de weinige katholieken in zijn straat belaagd en weggepest worden. Het is augustus 1969 en de eerste rellen zijn een feit. Ze zullen leiden tot de verwoestende Troubles, de naam waarmee de burgeroorlog bekend is geworden . Tegelijkertijd is de jongen geobsedeerd door voetbal, draken, strips, films, maar vooral onder de indruk van zijn slimme klasgenootje Catherine (Olive Tennant).

Nieuws

menu