Koeien eruit, Helmantels erin: Gronings-Fries emigrantenpaar Fred en Joke Ritsema-Rodenhuis investeert nu in een kunstcollectie

Nadat ze de koeien hadden verkocht, stortten Fred en Joke Ritsema-Rodenhuis uit het Amerikaanse Kansas zich op de kunsten. In de coronatijd brachten ze een grote collectie Helmantels bijeen. ,,Het is een belegging.”

Fred en Joke Ritsema in gesprek met Henk Helmantel. De kunstenaar was 11 juni zelf aanwezig bij de opening van de tentoonstelling van de Ritsema collectie in het Ikonenmuseum in Kampen.

Fred en Joke Ritsema in gesprek met Henk Helmantel. De kunstenaar was 11 juni zelf aanwezig bij de opening van de tentoonstelling van de Ritsema collectie in het Ikonenmuseum in Kampen. Foto: Frans Paalman

Met een Swiffer-doekje heeft Robin Ritsema alle 28 schilderijen voorzichtig schoongemaakt. Ze zaten onder het stof, de collectie Helmantels die vader Fred onlangs overnam van een verzamelaar en via via aanvulde. Nu hangen de werken van een van Neerlands bekendste, hedendaagse kunstschilders in het particuliere Iconenmuseum in Kampen.

Strepen en lijnen

Nieuws

menu