Dit artikel is vandaag gratis

Het Stedelijk Muziekkorps Sneek krijgt een koninklijke erepenning bij het honderdjarig bestaan

Stedelijk Muziekkorps Sneek. Foto: Theater Sneek

Stedelijk Muziekkorps Sneek heeft een Koninklijke Erepenning ontvangen vanwege zijn 100-jarig jubileum. De penning werd zaterdagavond door burgemeester Jannewietske de Vries bij het jubileumconcert in Theater Sneek uitgereikt aan Bob Somsen, voorzitter van het korps.

Het in 1922 opgerichte korps heeft zijn wortels in de Sneker Schutterij. Na het opheffen van de schutterij aan het begin van de 20ste eeuw nam de commissie Muziek en Zang van de voormalige gemeente Sneek het muziekkorps onder haar hoede onder de naam Sneeker Muziekcorps.

Dat werd in 1922 opgeheven, waarna er drie verenigingen werden opgericht: Fanfareorkest De (Christelijke) Harmonie, fanfareorkest Steun in de Strijd en harmonieorkest Het Stedelijk Muziekcorps. Steun in de Strijd bestaat inmiddels niet meer maar De Harmonie en Het Stedelijk Muziekcorps zijn er nog tot op de dag van vandaag.

Het ongeveer honderd leden tellend muziekkorps heeft ook een jeugdorkest: On the Move. Dit orkest is voor leden van 10 tot 18 jaar. On The Move is met 45 leden een van de grotere jeugdorkesten in Noord-Nederland.

Lintje

Burgemeester Jannewietske de Vries kon bij dezelfde gelegenheid een koninklijke onderscheiding uitreiken aan Tseard Verbeek (67) uit Sneek. Hij werd vanwege zijn inzet voor de muziek in Sneek en Súdwest-Fryslân benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Zo was hij muziekdocent en hebben meer dan dertig orkesten in en nabij Sneek onder zijn leiding gemusiceerd. Vanaf 1984 is hij dirigent van het Groot Harmonie Orkest van Stedelijk Muziekkorps Sneek, inclusief Jeugdorkest On the Move en Opstaporkest Keep Going.

Nieuws

menu