Het is ongekend in hoeveel technieken kunstenaar Jentsje Popma (1921-2022) zich een meester toonde | Achtergrond

Kunstenaar Jentsje Popma (1921-2022) werd vooral bekend met zijn Friese landschappen, maar zijn oeuvre is vele malen veelzijdiger. Slechts weinig kunstenaars die zich in zoveel technieken thuis voelden, als hij. Een overzicht van Popma’s leven en van zijn rijke nalatenschap uit een loopbaan die ruim zeventig jaar besloeg.

Jentsje Popma (1921-2022) bij zijn lievelingsschilderij De wolk die boven de dijk verscheen. ,,Sa’n wolk komt dan op jo ta. Krekt as er wat sizze wol. Ik erfaar dat as in ynblazing út in oare diminsje wei. Der is mear tusken himel en ierde, fiel ik dan."

Jentsje Popma (1921-2022) bij zijn lievelingsschilderij De wolk die boven de dijk verscheen. ,,Sa’n wolk komt dan op jo ta. Krekt as er wat sizze wol. Ik erfaar dat as in ynblazing út in oare diminsje wei. Der is mear tusken himel en ierde, fiel ik dan." Foto: FD

Jentsje Popma (Zwolle, 30 september 1921) bleek al jong een tekentalent. Op zijn zestiende werd hij aangenomen op de kunstacademie van Rotterdam. Hier maakte hij tijdens de oorlog de bombardementen op de stad mee, een gebeurtenis die hij zijn leven lang met zich meedroeg.

Nieuws

Meest gelezen

menu