Kunstroute Beetsterzwaag dankzij Monumentendag gratis te bezoeken

In Beetsterzwaag is vrijdag een tiendaagse kunstroute langs bijzondere tentoonstellingslocaties geopend. Tot en met 19 september kunnen kunstminnaars werken bewonderen van kunstenaars die bij Kunsthuis SYB zich een poosje hebben teruggetrokken om inspiratie op te doen.

Nederland, Beetsterzwaag, 10-09-2021. Route langs kunstwerken in en om Beetsterzwaag. KM 22 Bushokje voor kunsthuis Syb

Nederland, Beetsterzwaag, 10-09-2021. Route langs kunstwerken in en om Beetsterzwaag. KM 22 Bushokje voor kunsthuis Syb Foto: Jilmer Postma

De Triënnale van Beetsterzwaag toont werk van achttien kunstenaars. De route biedt video kunstwerken, sculpturen, fotografie en performances. Thema van de route is ‘langstme’. Omdat het vandaag monumentendag is, zijn alle locaties gratis te bezoeken. Opgave is wel nodig.

Veel werken in de tentoonstelling zijn het resultaat van de zoektocht van SYB’s gastkunstenaars naar experiment, verdieping en een betekenisvolle verbinding met de omgeving van SYB en het Noorden. Een zoektocht die gedreven wordt door urgente maatschappelijke vraagstukken, ambitie en verlangen. Maar SYB wil met deze derde Triënnale van Beetsterzwaag ook tegemoet komen aan onze gedeelde behoefte om elkaar weer te ontmoeten, te spreken en nieuwe uitwisselingen aan te gaan na een lange periode waarin dit niet vanzelfsprekend was. Daarom is het thema van de Triënnale dit jaar Langstme.

Twee weekends

De Triënnale vindt voor het eerst verspreid over twee weekends plaats en is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 12.00 en 18.00 uur. Kaartverkoop is aan de deur, maar in verband met de geldende corona-veiligheidsmaatregelen wordt bezoekers gevraagd hun kaart te reserveren via deze link . Hier kunnen bezoekers aangeven of zij willen deelnemen aan de bijbehorende culinaire route en of zij gebruik willen maken van de pendelbus tussen Heerenveen en Beetsterzwaag op 11 en 12 september.

De kunstroute start in Kunsthuis SYB en leidt vervolgens langs verschillende adressen in en om Beetsterzwaag, zoals ‘Ons Huis’, de Buorskip, Studio Wansleeben, de ecologische boerderij Rûn Libben en Grûn en verschillende locaties in de openbare ruimte. Ook enkele (voormalig) 24-uurs residents en studenten van Academie Minerva keren terug naar Beetsterzwaag; Sara Postolle, Nicole Kuiper & Martijn de Geele dragen bij aan het performanceprogramma van de Triënnale. Daarnaast zijn de leden van SYB’s reflectieprogramma Circles, Josje Hattink, Anna-Rosja Haveman, Vanessa van ‘t Hoogt en Liza Voetman dit jaar verantwoordelijk voor een reeks korte podcasts die worden uitgezonden vanuit Beetsterzwaag.

Dit is de derde editie van de Triënnale van Beetsterzwaag. De eerste Triënnale vond zijn oorsprong in 2015 en droeg de titel ‘Sfear fan Ynset’. De tweede editie vond plaats in 2018 en sloot onder de titel ‘Almende’ aan bij Leeuwarden-Fryslân 2018 en het thema ‘iepen mienskip’.