Dat boeken belangrijk zijn voor je taalontwikkeling overtuigt leerling niet om iets te lezen: 'Waarom zou ik? Je hebt op je telefoon ook gewoon autocorrect?'

Voor het literaire evenement Stap op de Rode Loper! kwamen er bijna duizend vmbo-leerlingen uit heel Fryslân naar Leeuwarden voor interviews met schrijvers, theatervoorstellingen en workshops over spoken word en rap. De 120 activiteiten die op het programma stonden moeten het enthousiasme voor lezen en (de Friese) taal aanwakkeren. ,,Het is erg dat jongeren niet lezen.”

Schrijfster Francien Regelink vertelt haar verhaal als ervaringsdeskundige op het gebied van sexting, in de winkel van de Afûk.

Schrijfster Francien Regelink vertelt haar verhaal als ervaringsdeskundige op het gebied van sexting, in de winkel van de Afûk. Foto: Marchje Andringa

Op de zolder van het gebouw van Tryater aan de Oostersingel in Leeuwarden luisteren leerlingen maandag aandachtig naar schrijfster Tialda Hoogeveen, onlangs uitgeroepen tot Kinderboekenambassadeur van Fryslân, die vertelt over haar eigen jeugd. ,,As famke op ‘e mavo waard ik pest, mar helle ik wol in soad wille út it skriuwen. Mar skriuwer wurde, wie net foar ien as ik, tocht ik. Dat wie in hiele oare wrâld.”

Stoffige kluizenaars

Nieuws

menu