Genieten van de liefde in de natuur van Fryslân met Opera Spanga's 'Carmen', de klassieker van Georges Bizet | Recensie

Na een jaar uitstel door corona kon Opera Spanga zaterdag eindelijk zijn publiek op de nieuwe speellocatie aan de Lindedijk ontvangen. Dat werd verwelkomd met de operaklassieker Carmen van Georges Bizet.

Scène uit Carmen door Opera Spanga met Itzel Medecigo als Carmen en Eric Reddet als Don José.

Scène uit Carmen door Opera Spanga met Itzel Medecigo als Carmen en Eric Reddet als Don José. Foto: Dinand van der Wal

Het is misschien wel de bekendste opera. De opera aller opera’s: Carmen van Bizet. Dus als je die gaat uitvoeren, dan zitten er mensen in de zaal die hem al voor de zoveelste keer zien. En die zullen misschien gemakkelijk zeggen: eens even kijken of deze regie mij nog boeien kan. Wie regisseren moet, kan gemakkelijk bevangen worden door de vraag: wat kan ik hier nog aan toevoegen? Corina van Eijk van Opera Spanga is echter niet het type om zich door zulke vragen tegen te laten houden. Die gaat er vol in en trekt haar plan. En toch. Maak hier nu eens iets van, van dit cliché-verhaal van dramatische liefde.

Clichés en stilte

In de auto op weg naar de première van de nieuwe Spanga-opera kwam ik op de autoradio in een marathoninterview terecht met schrijfster Manon Uphoff. Daarin ging het ook over liefde en er passeerden boeiende ideeën. Zoals de vraag waarom mannen altijd kijken en vrouwen bekeken worden. Waarom mannen begeren en vrouwen begeerd worden. Cliché? Er komt in deze Carmen van alles over langs.

In datzelfde interview met Uphoff valt na de vraag wat nu ten diepste liefde is een lange stilte. Dat kan in een marathoninterview. Die stilte had ik in deze Carmen ook wel af en toe willen horen. Het had er misschien wat meer diepte in kunnen brengen.

Genieten

Maar ja, het is een opera. En wat voor één. Overbekend, maar dat heeft natuurlijk een reden. Dus is het ook geregeld echt genieten. Met een puik orkest in de bak onder leiding van dirigent Tjalling Wijnstra, een heerlijk zingend koor en solisten die de aandacht voortdurend vasthouden. En dan doet een opera toch in grote lijnen wat een opera doen moet: je meenemen in de dilemma’s van het mensenhart. In grote lijnen. Maar in deze Carmen toch niet helemaal tot in de diepste diepte.

Eigenlijk was het mooiste in de halfopen tent in de Friese greide nog hoe de natuur de operatekst briljant wist te illustreren. Bij de aria waarin het ging over de liefde die heen en weer vliegt, die om ons heen scheert, vloog een zwaluw de tent binnen, scheerde om ons heen- en vloog door de deur weer naar buiten. En in het steeds sinisterder wordende tweede deel stak de wind op en flitste het onweer. Ook dat is Spanga!

Carmen van George Bizet door Opera Spanga aan de Lindedijk 11 in Spanga, 400 bezoekers. Nog te zien: 27, 29, 31 juli en 3, 5, 7 augustus