Het Literair Festival Vestdijk in Harlingen moet een nieuwe traditie worden als ode aan Simon Vestdijk en een podium voor literair talent

Een nieuwe jaarlijkse traditie voor Harlingen. Dat moet het Literair Festival Vestdijk worden dat komend weekend zijn eerste editie beleeft. Tweejaarlijks wordt daar voortaan ook de Anton Wachterprijs voor literair talent uitgereikt.

Directeur Hugo ter Avest (links) van het Hannemahuis in Harlingen ontvangt het borstbeeld van schrijver Simon Vestdijk van diens zoon, Dick Vestdijk.

Directeur Hugo ter Avest (links) van het Hannemahuis in Harlingen ontvangt het borstbeeld van schrijver Simon Vestdijk van diens zoon, Dick Vestdijk.

Of zij voortaan de organisatie van de Anton Wachterprijs voor beste Nederlandstalige romandebuut op zich wilden nemen? Die vraag kreeg de bibliotheek in Harlingen vorig jaar van de gemeente. De Stichting Centraal Comité Harlingen, die de onderscheiding in 1977 instelde en sindsdien om het jaar uitreikte, hield namelijk op te bestaan.

Hoewel misschien niet de meest voor de hand liggende taak voor een bibliotheek, hoefde Paulien Schreuder, directeur van Bibliotheken Noord Fryslân, niet lang over haar antwoord na te denken. Sterker nog, ze stelde meteen een ambitieuzer plan voor.

Met z’n drieën

De Anton Wachterprijs is vernoemd naar het hoofdpersonage in de achtdelige romancyclus van de in Harlingen geboren schrijver Simon Vestdijk (1898-1971). ,,En sinds 2019 wonen wij aan de Voorstraat samen met nog twee andere culturele organisaties: gemeentemuseum Het Hannemahuis en Boekhandel Van der Velde”, vertelt Schreuder. ,,Wij hebben onze Vestdijk-collectie in de bibliotheek en het Hannemahuis heeft de Vestdijkkamer, waar onder meer zijn bureau staat. Hoe passend en mooi zou het dus zijn als we hier met zijn drieën iets op zouden zetten rond de prijs?”

En helemaal als dat dan een nieuwe, jaarlijkse traditie voor Harlingen in kon luiden, vond ze. ,,Zo zijn we op het idee voor het literaire festival uitgekomen. Eens in de twee jaar wordt de prijs daar dan uitgereikt.”

In de tuin

Doorgaans zal het Literair Festival Vestdijk een zomerevenement worden dat plaatsvindt rond de langste dag van het jaar in juni. ,,We hebben hier een gezamenlijke tuin met prachtige bomen en kunst waar we het publiek in kunnen ontvangen, ’s zomers is het langer licht en kunnen we wellicht ook toeristen trekken.”

Vanwege de coronaregels zat een festival in juni er dit jaar nog niet in. Het is tevens de reden dat ze dit weekend kleinschalig beginnen. ,,Met plek voor maximaal vijftig bezoekers per dag. Vaccinatiebewijzen of toegangstesten zijn dan niet nodig. De zaterdag is al uitverkocht, maar voor zondag zijn er nog een aantal kaarten.”

Borstbeeld

Het festival opent met de onthulling van een borstbeeld van Simon Vestdijk gemaakt door beeldend kunstenaar Pieter d’Hont (1917-1997). ,,Die krijgt ook een plek in de tuin. Vestdijk had het beeld altijd in zijn woonkamer staan, vertelde zijn zoon Dick ons. Van hem hebben we het nu in bruikleen gekregen.”

Optredens van schrijvers, dichters en muzikanten kleuren het festivalprogramma. Zo treedt op zaterdag onder anderen schrijver, dichter, theatermaker, muzikant en sinds kort ook Slimste mens -finalist Joost Oomen op, evenals jazz-zangeres Hiske Oosterwijk. ,,We zijn bijvoorbeeld ook heel blij dat schrijver Kees ’t Hart komt. Eerder dit jaar verscheen het boek De toetssteen , met daarin brieven van hem en Maarten ’t Hart over Simon Vestdijk en zijn betekenis voor hen.”

Literair talent

Op de tweede festivaldag nemen onder meer auteur Flip van Doorn en dichter Tsead Bruinja het woord. Dichter en muzikant Jankobus Seunnenga deelt zijn podium met Dick Vestdijk, die ook muzikant en zanger is. ,, Inhoudelijk is er in de optredens soms wel en soms geen letterlijke link met Simon Vestdijk, we willen ook gewoon een podium zijn voor nieuwe literaire en muzikale talenten. In de jaren dat de Anton Wachterprijs wordt uitgereikt krijgt de winnaar bijvoorbeeld ook een plek in het programma.”

Hoewel het festival zijn vuurdoop nog moet krijgen, denken de drie organisatoren ook al voorbij de eerste editie. ,,We willen in de toekomst vaker samenwerken, bijvoorbeeld door ook met onze eigen evenementen aan te sluiten bij landelijke acties zoals de Boekenweek en Nederland Leest”, zegt Schreuder. ,,En dit literatuurfestival past heel goed bij onze stad. Harlingen is de stad van Vestdijk, toch een van onze belangrijkste en meest productieve schrijvers.”

,,Rond de Anton Wachterprijs kun je altijd wel op wat landelijke publiciteit rekenen”, besluit ze. ,,We hopen dat dit festival op den duur net zo groots en meeslepend wordt. Vijf keer zo groot als deze kleinschalige eerste editie moet denk ik wel haalbaar zijn. De literatuur verdient deze aandacht in elk geval, en Simon Vestdijk ook.”

Het Literair Festival Vestdijk is op 4 (uitverkocht) en 5 september in de tuin van Het Hannemahuis, Van der Velde en de bibliotheek aan de Voorstraat in Harlingen.