'Ode aan de zon' in Odoorn is mooiste buitenkunstwerk van het Noorden

Ode aan de Zon in Odoorn dingt namens het Noorden mee in de finale van de zoektocht naar het mooiste buitenkunstwerk van Nederland van De ochtend van 4. Het monumentale stenen bouwwerk kwam in de verkiezing van het NPO Radio 4-programma als regiowinnaar uit de bus, Wachten op hoog water bij Holwerd werd tweede.

Het kunstwerk 'Ode aan de zon' van Rob Schreefel in Odoorn.

Het kunstwerk 'Ode aan de zon' van Rob Schreefel in Odoorn. Foto: De Ochtend van 4

Wat is het meest geliefde kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland? KRO-NCRV-programma De ochtend van 4 zoekt deze zomer het antwoord op die vraag door het publiek te laten stemmen. Iedere week staat daarbij een andere regio centraal. Afgelopen week was dat het Noorden.

52 procent van de stemmen

Uit twaalf kanshebbers uit Groningen, Drenthe en Fryslân bleek Ode aan de zon van beeldhouwer Rob Schreefel bij de meeste luisteraars favoriet. Het kunstwerk werd eerste met 52 procent van de stemmen. Wachten op hoog water bij Holwerd van Drachtster kunstenaar Jan Ketelaar kon rekenen op 28 procent van de stemmen en eindigde op de tweede plaats. Het andere monument van Karel Buskes bij Engelbert kreeg 10 procent van de stemmen en maakt daarmee de top drie compleet.

Andere kanshebbers – ook allemaal aangedragen door luisteraars – waren onder meer Vrouw met kat van Jan Wolkers in Groningen, de IJzeren Wadloper van Harm Blanken bij Pieterburen en Monument Oerwold in natuurgebied De Onlanden bij Roderwolde. Uit Fryslân waren Mast van Gerrit Terpstra in Dokkum , Vallende vrouwen van David van Kampen in Leeuwarden of het kunstwerk met het gedicht Soms, na de merke van Joop Visser in Easterlittens ook in de race.

Finale

Deze week (2 tot en met 7 augustus) en komende week (vanaf 9 augustus) kan er nog gestemd worden op de mooiste kunstwerken van respectievelijk regio Zuid en Midden. Vanaf maandag 16 augustus kan het publiek uit de vijf regiofinalisten zijn favoriet kiezen. De Drentse Ode aan de Zon neemt het in de finale onder meer op tegen de kunstwerken Moeder, zoon en kleinzoon uit Barneveld (winnaar regio Oost) en de High Tea Table in Den Haag (winnaar regio West). De winnaar van de titel ‘meest geliefde buitenkunstwerk van Nederland’ wordt op 22 augustus bekendgemaakt.

Je stem uitbrengen kan via de website van NPO Radio 4, hier is ook een overzicht van de genomineerde kunstwerken en de regiowinnaars te vinden.