Mandibules is een maffe, surrealistische roadmovie met megavlieg

De Franse regisseur en muzikant Quentin Dupieux staat bekend om zijn absurde films. In de komedie Mandibules is er een belangrijke rol weggelegd voor een enorme bromvlieg.

Filmstill Mandibules.

Filmstill Mandibules. Foto: Gusto Entertainment

In het zonnige Zuid-Frankrijk krijgt kruimeldief Manu de opdracht om een koffer met onbekende inhoud op te halen bij de mysterieuze Michel Michel en op een afgesproken adres af te leveren.

Wat er in de koffer zit is niet belangrijk. De beloning is vijfhonderd euro. Hij vraagt zijn al even simpele vriend Jean-Gab mee. De twee flierefluiters denken zo snel een paar centen te kunnen verdienen. Het verhaal krijgt een bizarre wending wanneer ze een uit de kluiten gewassen bromvlieg in de kofferbak aantreffen.

Manu heeft een aftandse auto gejat om het klusje te klaren. Maar wat is dat toch voor eigenaardig gezoem dat uit de kofferbak komt? Misschien is het een föhn, oppert Jean Gab.

De verbazing is groot wanneer ze een vlieg zo groot als een hond aantreffen. Ze krijgen het idee om het insect te gaan africhten zodat het beest ‘als een drone’ banken kan overvallen. Wat volgt is een maffe roadmovie waarbij de hoofdpersonen van de ene eigenaardige situatie in de andere belanden.

Surrealisme

Het lijkt misschien een absurd gegeven, zo’n grote vlieg, wie de films van Quentin Dupieux kent zal het weinig verrassen. Eerder maakte de Fransman met Rubber (2010) een film vanuit het perspectief van een moordlustige autoband. En het bloederige Deerskin (2019) is een zwarte komedie over een man die geobsedeerd raakt door zijn nieuwe hertenleren jas.

Mandibules is een stuk minder gewelddadig. Dupieux zijn uitzonderlijke denkwijze als filmmaker levert opnieuw een intrigerende film op. Surrealisme opent deuren die bij een conventionele aanpak gesloten blijven.

De verhaallijn over het pakketje komt al snel op de achtergrond te staan. Het boevenduo denkt met zijn gevleugelde aanwinst veel meer geld te kunnen verdienen. Alleen waar moeten ze hun huisdier trainen, ze hebben niet eens een huis. Manu is dakloos. Jean-Gab woont nog bij z’n moeder maar dorst het insect niet mee te nemen.

En bij zijn vader hoeft hij ook niet aan te kloppen, blijkt uit een telefoongesprek. In een afgelegen gebied stuit het tweetal op een caravan die onbewoond is, tenminste, dat denken ze.

Droge humor

Dupieux richt zich gaandeweg steeds meer op de vriendschap tussen de jongens en de vlieg, die door Jean-Gab liefkozend Dominique wordt genoemd. Grégoire Ludig (Manu) en David Marsais (Jean-Gab) weten het sneue stel in al hun onverschilligheid overtuigend gestalte te geven.

De regisseur schreef zelf het van droge humor aan elkaar hangende scenario en verzorgde eveneens het camerawerk en de montage van deze film. Voor de megavlieg maakte hij gebruik van poppenanimatie en computertrucage.

Wanneer Manu door ene Cécile voor een oud-handbalteamgenoot wordt aangezien maakt hij handig gebruik van de situatie, wat uiteindelijk grote problemen oplevert.

Verwacht geen diepere laag of dringende boodschap in deze film die een dik uur duurt. Mandibules is een surrealistisch avontuur vol vermakelijke flauwekul.


Mandibules van Quentin Dupieux is te zien in Slieker Film Leeuwarden. *** / surrealistische roadmovie vol flauwekul