Het werk van de Vlaamse schrijver Maurice Gilliams lezen is een groot geschenk | Recensie

De Vlaamse schrijver Maurice Gilliams liet een erfenis van twaalfhonderd pagina’s na. Dat lijkt betrekkelijk weinig voor een heel leven. Maar het zijn intense bladzijden, rijk aan betekenis. Twee nieuwe boeken vestigen terecht de aandacht op Gilliams schrijverschap.

De Vlaamse dichter en schrijver Maurice Gilliams toont de prijs der Nederlandse letteren aan prinses Juliana, nadat koningin Beatrix hem heeft uitgereikt.

De Vlaamse dichter en schrijver Maurice Gilliams toont de prijs der Nederlandse letteren aan prinses Juliana, nadat koningin Beatrix hem heeft uitgereikt. Foto: ANP

Hij is een beetje een naam geworden uit het verleden, Maurice Gilliams (1900-1982), de Antwerpse schrijver die in 1980 de Prijs der Nederlandse Letteren ontving. Toch zijn er nog tal van mensen die inspiratie vinden in zijn werk en er studie van maken. Zo stelde Leen Huet uit Gilliams’ werk een bloemlezing samen, met teksten de uit de romans en uit dagboeken, met gedichten en losse notities: Een binnenplaats met gras . Het is een boek dat je kennis laat maken met de breedte van Gilliams’ werk, waarin je overal die karakteristieke, eigen toon aantreft.

Nieuws

menu