Max Velthuijs: de beroemdste ‘tekenaar’ van Nederland

Op 22 mei zou Max Velthuijs (1923-2005) 100 jaar geworden zijn. Iedereen in Nederland kent zijn succesvolle prentenboeken over kikker en zijn vrienden. Maar met alleen die belevenissen zou je hem als prentenboekenmaker onrecht doen, want hij heeft veel meer schitterend prentenboeken gemaakt. De uitgever eert Velthuijs met een bundel van acht verhalen uit zijn rijke oeuvre: Is het leven niet prachtig!

Max Velthuijs zou dit jaar honderd jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan bracht Uitgeverij Leopold de bundel 'Is het leven niet prachtig!' uit.

Max Velthuijs zou dit jaar honderd jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan bracht Uitgeverij Leopold de bundel 'Is het leven niet prachtig!' uit. Xander Remkes

Max Velthuijs werd op 22 mei 1923 geboren in Den Haag en overleed 25 januari 2005 in dezelfde stad. Max was de jongste in een gezin waarvan beide ouders onderwijzer waren. Dat hij tekenaar wilde worden stond al vroeg vast, voor hemzelf dan, want zijn vader voelde daar niets voor. ‘Met zulke fratsen viel geen droog brood te verdienen’. Hij groeide op in cultureel gezin waarin veel gemusiceerd werd. Max kreeg op vijfjarige leeftijd al een kwartviool, maar beleefde daar zelf minder plezier aan dan zijn vader wilde. Hij tekende liever en zijn vijf jaar oudere zus Thea schreef er dan bij wat het voorstelde.

Het begin