Mini-iepenloftspul 'LEK' met zanger Piter Wilkens: echtpaar doet verwoede pogingen zinkend huwelijksbootje drijvend te houden

Een mini-openluchtvoorstelling aan het water over een stel dat allesbehalve sprankelend is. Dat is de Friese voorstelling LEK. Zal het huwelijksbootje zinken of blijft het drijven?

Jenny Dijkstra en August de Jong met Piter Wilkens.Verstuurd vanaf mijn iPhone

Jenny Dijkstra en August de Jong met Piter Wilkens. Verstuurd vanaf mijn iPhone Foto: Wim de Goede

Het idee van de voorstelling komt van Jenny Dijkstra (49) uit Grou. In het dagelijks leven is ze coördinerend docent bij de ROC Friese Poort in Drachten. In haar vrije tijd speelt ze geregeld toneel. Vorig jaar zomer had ze zomaar een idee voor een voorstelling. Het moest herkenbaar zijn, intiem, en vol monologen zitten.

Ze zocht contact met regisseur en toneelschrijfster Anja Steegstra, deelde haar ideeën en inmiddels is de première achter de rug. De geplande drie voorstellingen zijn er inmiddels acht geworden. En mogelijk komen er nog meer.

Eigenlijk is ze er wel een beetje beduusd van, erkent Dijkstra. De reacties op Facebook zijn lovend en uit de vele appjes die ze krijgt blijkt hoe het stuk aanslaat. Het raakt mensen, roept erkenning op, maakt emoties los.

Emmers vol water

In het stuk LEK speelt Jenny Dijkstra samen met August de Jong uit Grou, met wie ze in het verleden wel eens vaker in een toneelploeg speelde, een echtpaar in crisis. Het begint hilarisch als ze hun bootje met de nodige moeite aanleggen bij het terras van camping It Lege Midden op it Eilân bij Goëngahuizen van de familie Altena. Al snel blijkt dat hun bootje lekt. Eerst kan het water nog met een doek uit het ruim worden gehaald, maar op het eind van het stuk komen er emmers vol water uit het bootje. Het is exemplarisch voor de relatie. Of de relatie uiteindelijk naar de knoppen gaat of niet wordt niet duidelijk. Er is gekozen voor een open einde, zodat het publiek zelf kan invullen welke kant het opgaat.

Dijkstra vroeg August de Jong als tegenspeler omdat ze met hem ooit nog eens een voorstelling wilde doen voor twee personen. ,,Ik hie noch noait in stik mei syn twaën spile, mar it befalt my hiel goed”, zegt De Jong (55), die in het dagelijks leven in de vleesverkoop zit en al meer dan tien jaar toneel speelt.

Bijzonder is dat in de voorstelling van vijf kwartier twee liedjes zitten van Piter Wilkens: Dûnsliet en In bân fan goud , die tevens op zijn nieuwe cd staan. Omdat de Friese troubadour momenteel nog niet massaal kan optreden, treedt hij live op tijdens LEK . ,,Dat jout wol wat ekstra’s”, vindt De Jong.

De liedjes zijn al lange tijd geleden geschreven, maar staan nu pas op zijn nieuwste cd. In 2014 speelden ze al een rol in de voorstelling Skjin Skip dat op het theaterschip De Balder van Gjalt en Hylkje de Jong plaatsvond.

‘Wat nijs’

Jenny Dijkstra en August de Jong hebben LEK geheel in eigen productie genomen. De kaartverkoop en promotie werd door dochter Hantsen van der Woude van Dijkstra gedaan. Het was haar verplichte vrijwilligerswerk voor de opleiding Leisure & Events Management aan NHL Stenden. Of de twee in de toekomst vaker met zijn tweeën op stap gaan, weten ze niet. De Jong: ,,Yn oktober begjint it toanielseizoen wer, dan pak ik dat wer op”. Dijkstra: ,,Ik hâld fan altyd wer wat nijs.”

LEK wordt gespeeld op zondag 20 juni om 16.00 uur op it Eilân en via Facebook is te zien of er nog plek is.