Tips van een Friese boekhandelaar: Moeder-dochterrelaties in een oorlogsboek en jeugdroman én vermakelijks columns over huisdieren

Een moeder-dochterrelatie als rode draad in het levensverhaal van Grietje Sinnema én in de verrassende jeugdroman Hilde. Van een heel andere orde zijn de vermakelijke columns van de Friese dierenarts Menno Jan Wiersma. ,,Hy hâldt jo in aardige en humoristyske spegel foar.”

Elisabeth-Abels Gorter van boekhandel Afûk in Leeuwarden.

Elisabeth-Abels Gorter van boekhandel Afûk in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

De titel die op het kaft prijkt is een heftige: Het meisje dat dood moest . Zeker in combinatie met de portretfoto van een vriendelijk kijkende jonge vrouw. Het is de foto van Grietje Sinnema uit Ried die op de cover prijkt. Tijdens de oorlog werkte ze als tolk voor de Duitsers. Ze nam haar taak serieus en bevocht ferm de ‘rechten’ van de Duitsers, als ze meeging om hooi, stro of paarden bij Friese boeren te vorderen. Ze kwam hierdoor in een lastige situatie terecht en in maart 1945 pleegde het verzet een moordaanslag op haar die ze wonder boven wonder overleefde. Als represaille fusilleerden de Duitsers vijf Friese gevangenen bij Dongjum, waaraan het monument aldaar herinnert.

Nieuws

menu