Museum Heerenveen krijgt schilderij 'Mist oer't breedpad' van kunstenaar Rabbo Ploeger

Museum Heerenveen kan een nieuw werk aan de collectie toevoegen: een schilderij van een Heerenveens stadsgezicht, dat kunstenaar Rabbo Ploeger aan het museum schonk.

Mist oer't breedpad van Rabbo Ploeger

Mist oer't breedpad van Rabbo Ploeger Foto: Fred Kuiper

Het gaat om het schilderij Mist oer’t breedpaad dat de oud-Heerenveense kunstenaar Rabbo Ploeger maakte van huizen aan het Heerenveense Breedpad in de mist. Hij maakte het werk in in 1975.

Fred Kuiper

Rabbo Ploeger is het pseudoniem van Fred Kuiper (Heerenveen, 23 oktober 1948), geboren en getogen in Heerenveen. Op zijn negentiende verliet hij Fryslân, tegenwoordig woont Kuiper in Ouderkerk aan de Amstel. Hij schildert figuratief expressief en dan vooral landschappen waarin de kracht van lucht- en wolkenwerking wordt verbeeld.

Komend uit een eenvoudig middenstandsgezin met vier kinderen, lag het voor de hand dat Fred, net als zijn oudere broer Jaap, in het verzekeringsbedrijf van zijn vader Adam Kuiper (Kuiper Verzekeringen) terecht zou komen. De grote droom van Fred was echter om beeldend kunstenaar te worden. Fred kreeg als tiener les van de Heerenveense kunstenaar en tekenleraar Louis Le Roy.

Liefde voor Fryslân

Na enkele omzwervingen vestigde hij zich in 1970 in Amsterdam, waar hij beursmakelaar werd. Hij bleef echter altijd schilderen. Voornamelijk landschappen, onder meer van zijn geliefde geboorteprovincie Fryslân.

Kuiper deed in de winter van 2018 onder meer mee aan de overzichtstentoonstelling Frysk , een gezamenlijk project van het Museum Heerenveen en Museum Belvedère in Oranjewoud. In april 2019 had hij een solotentoonstelling in Museum Heerenveen.