Dit artikel is vandaag gratis

De Museumfederatie roept gemeenten op musea te steunen: 'Een museum dat verdwijnt, keer nooit meer terug'

Museum Dokkum. Foto: Peter Sauermann

Museumfederarie Fryslân vraagt in een brief aan alle Frisse gemeentebesturen aandacht voor kwetsbare musea. Na corona is het aantal bezoekers nog steeds niet op peil. Vrijwilligers blijven weg. Daarbovenop komen nu de energiecrisis en de inflatie.

In de brief komt de federatie met suggesties voor gemeenten om musea te ondersteunen. Gemeenten kunnen in gesprek met musea om zelf te horen waar de pijnpunten zitten. Het bevriezen of verlagen van de huur helpt, net als het toekennen van een energie- of inflatievergoeding. Verder kunnen gemeenten meedenken en helpen bij het trekken van meer bezoekers en zakelijke huurders.

Historische gebouwen

Veel musea zijn gehuisvest in historische gebouwen en niet zelden in rijks- of gemeentelijke monumenten. De animo voor een duurzaamheidsproject van de Museumfederatie is groot. Maar veel van de verduurzaming kan niet op korte termijn gerealiseerd worden. De federatie waarschuwt dat het ondoordacht besparen van energie ook schadelijke effecten kan hebben op objecten uit de collectie.

‘Een museum dat verdwijnt, keer nooit meer terug’, schrijft de Museumfederatie in de brief. ‘Dat moet u zorgen baren.’ De federatie hoopt dat gemeenten samen met musea op zoek gaan naar oplossingen.

Nieuws

menu