Na lang wachten kunnen leerlingen van musicalopleiding MUZT eindelijk ‘The Wiz’ spelen in Theater Sneek. Het resultaat? Een musical die loopt als een tierelier | Recensie

Een fenomeen in Fryslân: MUZT, de musicalopleiding van Kunstencentrum Atrium. Na nogal wat Covid-19 strubbelingen konden de leerlingen afgelopen weekend dan eindelijk de première brengen van musical The Wiz, een wereldberoemd verhaal dat MUZT met een speciaal Sneker tintje brengt.

Première van familiemusical The Wiz met Rheza Hager als Dorothy.

Première van familiemusical The Wiz met Rheza Hager als Dorothy. Foto: Niels de Vries

De versie is een bewerking van The wonderful Wizard of OZ van L. Frank Baum. Driehonderd bezoekers konden na de coronacheck plaatsnemen in de Tüöttenzaal van Theater Sneek. 63 musicaltalenten van de musicalopleiding lieten met zang, dans en spel zien waartoe ze als ensemble in staat zijn. En dat is bijzonder veel: een wervelend spektakel van anderhalf uur is het resultaat.

Hondje Toto

Bij de aftrap van de voorstelling wordt het hart meteen geraakt door de inbreng van Toto de hond. Die is het maatje van Dorothy, vertolkt door Rheza Häger. Met flair, elan en een grote dosis zangtalent speelt ze een veelzijdige hoofdrol. Ook Jelmer Engelaar, die de rol van The Wizard of OZ kort voor de première op zich heeft genomen, is een toonbeeld van talent. Geen wonder dat beide van plan zijn carrière te maken in het musicalwereldje.

Met het noemen van namen is het gevaar dat anderen worden vergeten. Want wat zijn er toch veel talenten aanwezig op de toneelvloer. Vele disciplines vergen het een en ander van de super-enthousiaste musicalleerlingen. Ieder blinkt uit op zijn of haar manier. Je kunt door de hele musical aflezen dat het team onder leiding van artistiek leider, artdirector, docent, maar bovenal regisseur Iréne Martin, weer een monsterklus heeft gehad. Diep respect want alles klopte, afgezien van enkele kleine technische probleempjes. Maar deze vervagen bij de rest.

Kleurige kleding

Het toneelbeeld is prachtig. Met veel vrijwilligers is hieraan gewerkt. En als daar dan de professionele ogen van Koos de Vries overheen gaan, voor wat betreft het lichtplan, dan is het zo voor elkaar. Hij heeft heel wat mooie plaatjes kunnen creëren in al die verschillende sfeervolle scènes. Die zijn mede mogelijk dankzij een zeer kleurig kledingconcept, wat een imponerend toneelbeeld oplevert.

Er zit veel vaart in de voorstelling. De vele verschillende decoronderdelen worden volgens een strak schema vliegensvlug van hot naar her gereden. Ook de humor die in The Wiz is verwerkt, bevalt goed.

De blikken man, gespeeld door Cas Bouwman, zingt in zijn solonummer Koninklijke olie : ‘dan loopt het zootje weer gesmeerd’. Nou, dat geldt niet alleen voor zijn rol. De hele voorstelling loopt als een tierelier. De toeschouwers zijn nu alweer benieuwd wat het volgende klapstuk zal worden.

The Wiz door leerlingen van musicalopleiding MUZT in Theater Sneek, 300 bezoekers. Nog te zien op 3, 4 en 5 september