Dit artikel is vandaag gratis

Muziekfilmtheater voorstelling 'Ferknipt' brengt 23 Wergeasters op het podium

Poster van muziekvoorstelling 'Ferknipt' waarin 23 Wergeasters acteren. Foto: Ferknipt

Welgeteld 23 inwoners van Wergea schitteren eind oktober door middel van film, toneel en muziek op het tijdelijke podium dat in de grote fabriek aan de Fricoweg wordt opgebouwd.

Ferknipt - Tsien fleurige en minder fleurige ferhalen , heet de avondvullende show die in de fabriekshal van Meinderts wordt opgevoerd. Het stuk is geïnspireerd op de film Short cuts waarin tien verhaallijnen door 23 acteurs kriskras door elkaar worden gespeeld.

Negenkoppige band

Er wordt heel weinig gesproken want alle dialogen worden gezongen. Omdat er ook nog eens veel ‘normale’ liedjes in de voorstelling zitten, zit het geheel tjokvol met (pop)muziek begeleid door een negenkoppige live-band. Op een kolossaal projectiescherm van tien meter breed worden tegelijk de filmbeelden vertoond die van te voren met dezelfde acteurs zijn opgenomen op diverse Wergeaster locaties en elders. De voertaal is Fries.

De dramafilm Short cuts van Robert Altman (1993) heeft als inspiratie gediend. De film is op zijn beurt geïnspireerd op de gelijknamige korte verhalenbundel van Raymond Carver. Iedere verhaallijn heeft zijn eigen muzikale sfeer. De acteurs die live te zien en vooral te horen zijn, spelen simultaan dezelfde scenes die op het filmdoek te zien zijn. ,,Dit concept is volgens ons nog nooit ergens eerder zo gedaan”, zegt de organisatie Boppeseal Movies Wergea. Deze bestaat uit Frans Slaterus, Jan Tijsma en Rimmy Tijsma-Sinnema. Zij genieten ervan om een ambitieuze amateurproductie voor elkaar te boksen.

Friese speelfilm

In 2012 maakten ze al eens de Friestalige speelfilm Merke blues , bijna geheel door en met inwoners van Wergea. Zij waren daarbij verantwoordelijk voor het verhaal, de productie, de regie en de montage. Nu vonden ze het tijd voor een grote theaterproductie. Eerder stonden ze ook aan de wieg van het Wergeaster iepenloftspul.

De voorstellingen zijn van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 oktober elke avond om half negen, op zondagmiddag 31 oktober is er een matineevoorstelling om twee uur. Kaartverkoop en info via www.Ferknipt.nl

Nieuws

menu