'Ik wil de mensen in het hart raken': muziektheatervoorstelling Het Verdriet van de Zuiderzee belicht de gevoelige kant van de komst van de Afsluitdijk

Waar de bouw van de Afsluitdijk vaak als een positieve ontwikkeling wordt gezien, zit er ook een schaduwkant aan het verhaal. Zo betekende het ook het einde van de Zuiderzee, wat voor het landschap en sommige mensen en dieren desastreus was. Volgens regisseur Geert Lageveen gaat het te weinig over deze kant, en deze keerzijde laat hij dan ook zien in de muziektheatervoorstelling Het Verdriet van de Zuiderzee.

De cast tijdens een repetitie van 'Het verdriet van de Zuiderzee'.

De cast tijdens een repetitie van 'Het verdriet van de Zuiderzee'. Foto: Marco Keyzer

,,Naast de goede dingen die de Afsluitdijk bracht, is er nooit aandacht geweest voor de schaduwkanten voor mens en natuur. Vissers raakten hun brood kwijt en de vissen verdwenen. Voor mens en natuur waren er enorme gevolgen”, vertelt regisseur Geert Lageveen over de muziektheatervoorstelling Het Verdriet van de Zuiderzee. In deze voorstelling poogt hij de reacties op en de gevolgen van de komst van de Afsluitdijk te laten zien. Het spel maakt deel uit van Arcadia en is een samenwerking tussen het Amsterdamse muziektheatergezelschap Orkater en Schouwburg De Lawei in Drachten. Deze woensdag gaat het stuk in première.

Nieuws

menu