Muzikale Elfstedentocht van het Cohda Kwartet is een logistieke uitdaging: 'Jo moatte de kop der goed by hâlde'

De wachttijden bij de bruggen zijn gecheckt, de rijtijden berekend en de op- en afbouwploegen staan paraat. De Elfstedentocht die het Cohda Kwartet samen met Dichter fan Fryslân Nyk de Vries doet, is een logistieke monsterklus. ,,Ook mentaal vraagt het wat van ons.”

Het Cohda Kwartet met in het midden dichter Nyk de Vries, v.l.n.r. Stephan Esmeijer, Anneke Hoekman, Nyk de Vries, Marit Darlang, en Lies van der Grient.

Het Cohda Kwartet met in het midden dichter Nyk de Vries, v.l.n.r. Stephan Esmeijer, Anneke Hoekman, Nyk de Vries, Marit Darlang, en Lies van der Grient. Foto: Lia Goené

Met ontzettend veel plezier samen musiceren, vormt de basis van het Cohda Kwartet dat bestaat uit vier blokfluitisten afkomstig uit het Noorden. Sterker, het was dé reden om in 2017 het kwartet op te richten.

De coronapandemie vroeg dan ook veel van het viertal. ,,Vol goede moed begonnen we aan Zoom-repetities”, zegt Lies van der Grient, die samen met Anneke Hoekman, Marit Darlang en Stephan Esmeijer het ensemble vormt. Maar hoe langer de coronamaatregelen duurden, des te meer het ging knagen. ,,We wilden elkaar graag weer live zien. Zodra er hoop gloorde, maakten we plannen: wat zouden we kunnen doen buiten de standaardconcerten die we normaal gesproken verzorgen?”

Het viertal was kortom toe aan een andere, nieuwe uitdaging. Die werd een Elfstedentocht: in twee dagen tijd geven ze volgend weekend elf concerten in alle elf Friese steden.

Het eerste is op zaterdagochtend in theater de Bres in Leeuwarden. Via onder meer museum Houtstad-IJlst en het schip van Willem Barentsz in Harlingen, eindigt het gezelschap zondagavond in de doopsgezinde kerk in Dokkum.

Timing

Het viertal verzorgt de concerten samen met dichter Nyk de Vries. ,,Heel graag wilden we er een gast bij hebben. Wat is er dan mooier om, als je die toch in je provincie hebt, de Dichter van Fryslân te vragen?”, vertelt Vander Grient.

Tijdens de drie kwartier durende concerten, treden de blokfluitisten en dichter gezamenlijk op. ,,,Niet beurtelings dus, maar poëzie en muziek smelten samen.” Voor Nyk de Vries ligt hierin de grootste uitdaging. ,,De muzyk is liedend, dat it komt foar my del op timing”, vertelt hij tijdens een wandeling door Zuid-Drenthe. ,,Ik stean hjir op de camping en kuier op it stuit mei in koptillefoan mei de muzyk fan it Cohda Kwartet op. Op hokker stikken moat de muzyk de boppetoan fiere? Wêr falle de stiltes en kin ík myn momint pakke? Dêr bin ik no mei dwaande. Fakânsje of net, yn ‘e holle giet myn wurk troch.”

De muziek van het Cohda Kwartet varieert van klassiek, barok en renaissance, tot werk van de hedendaagse Japanse componist Royhei Hirose. Het werk dat De Vries voordraagt, is een selectie van gedichten die hij als Dichter van Fryslân schreef. Niet alles was bruikbaar. ,,Der binne gedichten sneuvele om’t dy net goed oansleaten by de muzyk.”.

De Vries, ook gitarist en zanger, is als dichter gewend om met een muziekgroep op te treden. Afgelopen juni bracht hij, via een livestream, zijn project Tagelyk in première tezamen met het Artvark Saxophone Quartet. ,,Mar ik sit mear yn de popmuzyk. It nijsgjirrige oan it Cohda Kwartet is dat by harren de klam op klassyk leit.”

Mentale uitdaging

De Vries moet aan den lijve ondervinden hoe het is om elf optredens in twee dagen tijd te verzorgen. ,,Jo moatte de kop der goed by hâlde.” Ook het Cohda Kwartet kijkt met gezonde spanning uit naar komend weekend. ,,Voor ons is dit vooral een mentale uitdaging, ook doordat we zo aan tijd vastzitten. We moeten op tijd weer in de volgende stad zijn.”

Deze logistieke kant vergde flink wat voorbereiding. ,,Ik heb tijden achter Google Earth gezeten”, lacht Van der Grient. Want hoe doe je erover om van de ene naar de andere stad te rijden? Maar wat voor hoofdbrekers zorgde: welke bruggen kom je onderweg tegen en hoe lang is de gemiddelde wachttijd?

,,Dat hebben we allemaal uitgezocht en berekend. Een goede voorbereiding is bij dit project het halve werk..” Zo zet het gezelschap twee ploegen in die de op- en afbouw van de concertlocaties voor hun rekening nemen. ,,Zij nemen onder meer de lessenaars en geluidsapparatuur voor ons mee en zetten die in de volgende stad weer klaar. Dat scheelt weer tijd.”

De Elfstedentocht trapt zaterdag 28 augustus om 10.00 uur in Leeuwarden af en eindigt zondag om 20.00 uur in Dokkum