Dit artikel is vandaag gratis

Naar de Matthäus-Passion van Bach of een ander passieconcert? Een overzicht van wat er speelt bij jou in de buurt

Christus zit op een krukje tussen de jongens van het Roder Jongenskoor in de Sint Martinuskerk in Sneek, bij de semiscenische uitvoering van de Matthäus-Passion in 2022. Achter hen solisten en leden van het koor van het Luthers Bach Ensemble. Foto: Niels de Vries

Op 7 april is het Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisdood van Christus wordt herdacht. In de aanloop daarnaartoe wordt de komende weken op veel plekken in het Noorden weer muzikaal stilgestaan bij het lijdensverhaal. Een overzicht van de belangrijkste passieconcerten.

De ‘Johannes-Passion’ uit 1725

Het Noordelijk Bach Consort voerde vorig jaar een oerversie van de Matthäus-Passion van J.S. Bach uit. Dit jaar stort het ensemble zich op een vroege versie van de Johannes-Passion, uit 1725. Deze bevat onder meer twee virtuoze, opera-achtige aria’s die Bach uit zijn latere versies heeft verwijderd. De dirigent is Wolfgang Lange en de solisten zijn Jonty Coy (Christus), Henk Gunnenman (evangelist), Agnes van Laar (sopraan), Luise Kimm (alt), Martin Logar (tenor) en Lars Terray (bas).

Zaterdag 25 maart om 20 uur in Groningen, Nieuwe Kerk; zondag 26 maart om 14.30 uur in Appingedam, Nicolaïkerk. Kaarten kosten 22,50 in de voorverkoop en 25 euro aan de zaal .

Holland Baroque

Holland Baroque voert samen met vijf vrouwelijke solisten passiemuziek uit die in de zeventiende-eeuw in Noord-Brabantse kloosters geklonken heeft. Onder de titel Tranen van Brabant is muziek te horen van Benedictus à Sancto Josepho en zijn katholieke tijdgenoten zoals Herman Hollanders, Carl Rosier en Jan Baptist Verrijt. De solisten zijn Hannah Morrison, Camille Allérat, Lucretia Starke, Laura Lopes en Ludmila Schwartzwalde.

Zaterdag 25 maart om 20.15 uur in Leeuwarden, Grote Kerk; zondag 26 maart om 15 uur in Vries, Bonifatiuskerk. De kaartenprijzen variëren .

Drents Kamerkoor

Dirigent Dick Dijk heeft voor het passieconcert Mater Mundi van het Drents Kamerkoor een gevarieerd programma samengesteld. De oudst bewaarde cantate van J.S. Bach, Christ lag in Todesbanden, wordt uitgevoerd, maar ook het vorig jaar door John Rutter gecomponeerde Ukrainian Prayer . Daarnaast klinkt er muziek van Rheinberger en Stetsenko. Het koor wordt begeleid door Jan de Roos (orgel) en een ensemble dat geleid wordt door violiste Inge Muntendam.

Zondag 26 maart om 15 uur in Beilen, Stefanuskerk. Een kaartje kost 17,50 euro .

Een mini-’Matthäus’ in Emmen

Een verkorte versie van Bachs Matthäus-Passion die wordt uitgevoerd door musici, solisten, koor en een verteller, onder leiding van Martine Salomons. Met uitleg van Marion Bluthard. De opbrengst is voor een goed doel: Hart voor Vrouwen.

Maandag 27 maart om 20 uur in Emmen, Grote Kerk. Een kaartje kost 25 euro .

De Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging, bekend van de uitvoeringen van de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag in Naarden, komt zoals elk jaar ook naar De Oosterpoort in Groningen. Het Kampen Boys Choir doet ook mee. Dirigent is dit jaar Masato Suzuki, de zoon van Masaaki. Solisten zijn Benjamin Bruns (evangelist), Joanne Lunn en Kristen Witmer (sopraan), Terry Wey en Clint van der Linde (altus), Makoto Sakurada en Zachary Wilder (tenor), Christian Immler en Dominik Wörner (bas).

Dinsdag 28 maart om 19.30 in Groningen, De Oosterpoort. De prijzen van kaarten variëren .

Bach Choir & Orchestra

Ook het Bach Choir & Orchestra van de wegens grensoverschrijdend gedrag in opspraak geraakte dirigent Pieter Jan Leusink komt weer naar Groningen met de Matthäus-Passion van Bach. Solisten zijn Andrew Slater (Christus), André Pérez Muíno (evangelist), Olga Zinovieva (sopraan), Martinus Leusink (tenor) en Jasper Schweppe (bas).

Vrijdag 31 maart (uitverkocht) en dinsdag 4 april om in Groningen, Martinikerk. Kaarten kosten 54,95 euro .

Het NNO met Jan Willem de Vriend

Het Noord Nederlands Orkest tekent, in samenwerking met het Noord Nederlands Concertkoor en het Roder Jongenskoor, voor de meeste uitvoeringen van de Matthäus-Passion in het Noorden. Zes keer staat Bachs meesterwerk op de lessenaars en zes keer staat dirigent Jan Willem de Vriend voor het orkest. Solisten zijn Geert Smits (Christus), Jörg Dürmüller (evangelist), Ilse Eerens (sopraan), Luciana Mancini (alt), Manuel Günther (tenor) en André Morsch (bas).

Vrijdag 31 maart om 19.30 uur in Assen, DNK; zaterdag 1 april om 19.30 uur in Drachten, De Lawei; dinsdag 4 april om 19.30 uur in Emmen, Atlastheater; woensdag 5 april om 19.30 uur in Leeuwarden, De Harmonie; donderdag 6 april om 19.30 uur en vrijdag 7 april om 15 uur in Groningen, De Oosterpoort. De prijs van een kaartje varieert per locatie .

Een Friese passie

Tekstdichter Eppie Dam heeft voor In frjemdling yn Jeruzalem uit alle Bijbelse evangeliën geput. Deze nieuwe Friese passie, op muziek gezet door Gerben van der Veen, ging vorig jaar in première en dit jaar op herhaling. De solisten zijn Maarten Romkes (tenor), Ben Brunt (bas), Femke de Boer (alt), Fardau van der Woude (sopraan) en anderen. Kamerkoor Hortus Vocalis wordt begeleid door een ensemble van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest met onder anderen Jochem Schuurman (harmonium) en Arjan Jongsma (marimba).

Zaterdag 1 april om 20 uur en zondag 2 april om 15 uur in Heerenveen, RK kerk. Omrop Fryslân maakt een registratie van het geheel die op Goede Vrijdag (7 april) wordt uitgezonden. Kaarten kosten 26 euro in de voorverkoop en 30 euro aan de zaal .

De ‘Matthäus’ volgens Johannes

De Matthäus-Passion van de Groningse dirigent Johannes Leertouwer en zijn Nieuwe Philharmonie Utrecht wordt steevast geprezen door de kenners. Met medewerking van de Roden Girl Choristers en de solisten Tom Sol (Christus), Stefan Kennedy (evangelist), Mhairi Lawson en Klaartje van Veldhoven (sopraan), Christopher Ainslie en Daniel Elgersma (alt), Matthew Long en Mark Bonney (tenor), Robert Davies en Martijn Cornet (bas).

Zaterdag 1 april om 19 uur in Groningen, Nieuwe Kerk. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 50 tot 90 euro .

Een ‘Johannes-Passion’ in Meppel

Collegium Musicum Traiectum is een projectensemble voor jongvolwassen, gevorderde amateurmusici, dat geleid wordt door Michiel Meijer, Paulien Kostense en Gilles Michels. Dit jaar voeren zij de Johannes-Passion van J.S. Bach uit. De solisten zijn: Bram Trouwborst (Christus), Bart van Lieshout (evangelist), Dorien Deodatus (sopraan), Sophia Faltas (alt), Thomas de Bruijn (tenor) en Michiel Meijer (bas).

Zaterdag 1 april om 19 uur in Meppel, Kruiskerk. Kaarten kosten 25 euro .

Muziek uit Bachs passies

Vier zangstudenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen zingen aria’s uit Bach’s Matthäus-Passion en koordelen uit zijn Johannes-Passion . Marina Torra Cabau (sopraan), Wilko Koekoek (countertenor), Olivier Kemler (tenor) en Michiel Nonhebel (bas/bariton) zingen zowel in koorverband als solistisch.

Zondag 2 april om 10 uur in Groningen, Lutherse Kerk. Het betreft een muziekdienst waarvoor geen toegang wordt geheven. Wel is er een collecte om de kosten te dekken .

Klaagzangen in Thesinge

Projectkoor Noord-Nederland zingt in Thesinge onder leiding van dirigent Jan Verbogt de Lamentaties van Jeremia van Tomás Luis de Victoria (1548-1611). De klaagzangen zijn gecomponeerd voor de week voorafgaand aan Pasen.

Zondag 2 april om 16 uur in Thesinge, Kloosterkerk. Kaartjes zijn aan de kassa verkrijgbaar en kosten 10 euro .

Passieconcert in Bellingwolde

Toonkunstkoor Delfzijl voert dit jaar The Crucifixion van John Stainer en het Stabat Mater van Josef Rheinberger uit. Dirigent is Vincent Hensen, Bouko Tiggelaar bespeelt het orgel en de solisten zijn Martin Sprenger (tenor) en Peter van Dijk (bariton).

Zondag 2 april om 16 uur in Bellingwolde, Magnuskerk. Kaarten kosten 10 euro.

Passievesper in Emmen

Vocaal Ensemble Magnificat komt met een passievesper, waarin onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema het Stabat Mater en het Agnus Dei van Josef Rheinberger worden uitgevoerd. Het koor wordt begeleid op het orgel en door een strijkensemble.

Zondag 2 april om 17 uur in Emmen, Grote Kerk. De vesper is gratis toegankelijk. Wel wordt er een collectie gehouden om de kosten te dekken .

Een andere ‘Matthäus-Passion’

Het Cantate Consort van Jelte Hulzebos heeft ook een Matthäus-Passion op de lessenaars staan. Niet die van J.S. Bach maar een oudere, van Heinrich Schütz, uit 1666. De uitvoering is onderdeel van een cantatedienst.

Zondag 2 april om 17 uur in Groningen, Nieuwe Kerk. De toegang is gratis, maar er is wel een collecte om de kosten te dekken .

‘Matthäus-Passion’ in Joure

Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Noord Nederlands Kamerkoor en het Martini Jongenskoor Sneek komen naar Sneek met Bachs Matthäus-Passion . Jan Vermaning dirigeert en de solisten zijn Tom Jansen (Christus), Jan van Elsacker (evangelist), Wendy Roobol (sopraan), Eline Welle (alt), Max Bruins (tenor) en Roele Kok (bas).

Zondag 2 april om 19.30 uur in Joure Hobbe van Beardtkerk. Kaarten zijn verkrijgbaar via passievoordekunst.nl .

‘Matthäus-Passion’ in Bolsward

De Oratoriumvereniging Bolsward heeft de Matthäus-Passion van Bach al heel vaak uitgevoerd. Onder leiding van dirigente Pauli Yap staan er dit jaar twee uitvoeringen op het programma. Kinder- en jeugdkoor St. Vitus uit Leeuwarden doet ook mee en barokensemble Eik en Linde zorgt voor de instrumentale begeleiding. De solisten zijn Jelle Draijer (Christus), Jan Willem Schaafsma (evangelist), Wendeline van Houten (sopraan), Florike Beelen (alt), Adriaan Fernandes (tenor) en Ben Brunt (bas).

Dinsdag 4 april en woensdag 5 april om 19 uur in Bolsward, Martinikerk. Kaarten kosten 28 of 34 euro .

Stendenkoor twee keer in Leeuwarden

Het NHL Stendenkoor voert ook twee keer Bachs Matthäus-Passion uit. Het koor van (oud-)studenten en (oud-)medewerkers van NHL Stenden, RUG campus Fryslân, ROC Friese Poort en het Friesland College heeft onder leiding van dirigent Hans de Wilde inmiddels een mooie Matthäus -traditie opgebouwd. De zangers worden begeleid door het Promenadeorkest en bijgestaan door de Koorschool Drenthe. De solisten zijn Edmund Saddington (Christus), Fabian Strotmann (evangelist), Ingrid Nugteren (sopraan), Dorien Lievers (alt), Edward Ross (tenor) en Matthijs Mesdag (bas).

Dinsdag 4 april en woensdag 5 april om 19.30 uur in Leeuwarden, Grote- of Jacobijnerkerk. Kaarten kosten 30 euro (studenten/scholieren 20 euro) .

‘Stabat Mater’ van Karl Jenkins

Dirigent Wim van de Laar voert met een projectkoor van zo’n 90 zangers en het studentenorkest Bragi op één dag twee keer het Stabat Mater van Karl Jenkins uit. Carine Vinke is de solist. Met deze passieconcerten wordt tevens het 150-jarig bestaan van de Willebrordeskerk in Sappemeer gevierd.

Vrijdag 7 april om 16 en 20 uur in Sappemeer, Willebrorduskerk. De toegang is gratis maar voor beide concerten zijn geen kaartjes meer.

‘The Crucifixion’ in de Martinikerk

Het John Stainer Chorus voert zoals elk jaar op Goede Vrijdag The Crucifixion van John Stainer uit. Daniël Rouwkema dirigeert en de solisten zijn Henk Timmerman (bas) en Joost Hurkmans (tenor). Sietze de Vries bespeelt het orgel.

Vrijdag 7 april om 15.15 uur in Groningen, Martinikerk. De toegang is gratis .

‘Hellums Paasspel’ van Super Librum

Het Hellums Paasspel is gebaseerd op een twaalfde-eeuws handschrift van een missaal, dat waarschijnlijk in gebruik is geweest in de St. Walfriduskerk van Hellum. De traditie van paasspelen dateert uit de tiende eeuw en kan worden gezien als de oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld. Ensemble Super Librum van Jankees Braaksma voert het uit.

Vrijdag 7 april om 20 uur in Akerk, Groningen; zaterdag 8 april om 20.15 uur in Middelstum, Sint-Hyppolituskerk. Kaarten kosten 25 euro .

‘Johannes-Passion’ in Emmen

Toonkunstkoor Emmen heeft in de loop der jaren een mooie Matthäus -traditie opgebouwd. Dit jaar stort het koor zich, begeleid door barokorkest NBO415, echter op Johannes-Passion van J.S. Bach. De solisten zijn Daniël Hermán Mostert (Christus), Fabian Strottman (evangelist en tenoraria’s), Evelyn Ziegler (sopraan), Helena van Heel (alt) en Roele Kok (bas). Dirigent is Jan Kruisselbrink.

Vrijdag 7 april om 20 uur in Emmen, Grote Kerk. Kaarten kosten 35 euro .

Passiemuziek

Bachs Matthäus-Passion staat traditiegetrouw het vaakst op de lessenaars. De uitbeelding van het leven en sterven van Jezus, zoals dat in de Bijbel verteld wordt in het Matteüs-evangelie , is een onverwoestbaar meesterwerk. Bachs andere passie, de Johannes-Passion , komt er in het Noorden wat bekaaider vanaf.

Ook staan er weer de nodige Stabat Maters op het programma: composities op een middeleeuws gedicht waarin de smart van Maria, de moeder Gods, om haar gekruisigde zoon wordt beweend. Die van Pergolesi is het beroemdst, maar ook de toonzettingen van Rheinberger en Jenkins zijn te horen.

Bijzondere vermelding verdienen de uitvoeringen van In frjemdling yn Jeruzalem , een nieuwe, Friestalige passie op muziek van Gerben van der Veen met tekst van Eppie Dam, die vorig jaar in première ging. En dan is er nog het stokoude Hellums Paasspel : twaalfde-eeuws muziektheater uit Groningen, uitgevoerd door Super Librum.

Nieuws

menu