Nieuw filmbedrijf Vitruvian Man heeft grote ambities: 'We willen Friese en Friestalige films maken met internationale uitstraling'

Fictieve films maken, al dan niet Friestalig, die sterk geworteld zijn in de Friese cultuur. Dat is de ambitie van Vitruvian Man Films, het nieuwe filmproductiebedrijf van Rutger Veenstra en Bart Dokter.

Bart Dokter (links) en Rutger Veenstra, de mannen achter het nieuwe bedrijf Vitruvian Man Films.

Bart Dokter (links) en Rutger Veenstra, de mannen achter het nieuwe bedrijf Vitruvian Man Films. Foto: Jacob van Essen

De twee Friezen produceerden al op eigen houtje (korte) films, maar bundelen nu hun krachten. ,,Onafhankelijke fictiefilms worden hier in het Noorden nauwelijks gemaakt, daar willen we verandering in brengen”, aldus Veenstra.

Het eerste resultaat van hun samenwerking is de korte film Twee uur thuis , uit de koker van Dokter, die komend najaar te zien zal zijn tijdens het Noordelijk Film Festival (NFF) in Leeuwarden.

Wytkop

Ook wordt daar een voorproefje gepresenteerd van Wytkop , de eerste lange speelfilm van Vitruvian Man Films die op z’n vroegst eind volgend jaar uitkomt.

In deze 70 à 80 minuten durende film staat de lesbische relatie tussen Karin en Anna centraal. Als Karin ontdekt dat Anna een vroegere liefdesrelatie voor haar verzwegen houdt, komt alles in een nieuw daglicht te staan. Beide producties komen met steun van de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân tot stand.

Regionale insteek

Veenstra, boerenzoon en opgegroeid in Ravenswoud en Húns, en Dokter, die zijn wortels in Leeuwarden heeft, hebben de ambitie om vanuit een regionale insteek films te maken met een (inter)nationale uitstraling. ,,Nu worden Nederlandse films voornamelijk in de Randstad geproduceerd. Met films die dichtbij ons en onze Friese roots liggen, zijn wij met ons bedrijf hierop een welkome aanvulling.”

Een inspiratiebron voor Vitruvian Man Films is het Limburgse filmplatform CineSud dat zich richt op films en filmmakers uit de regio. ,,Net als Limburg heeft Fryslân een rijke cultuur met daarbij nog eens een eigen taal. Het is een gemiste kans dat daar op filmgebied weinig mee gebeurt, op uitzonderingen als Nynke (2001) en de Gouden Swipe (1996) na.”

Fries platform

Het duo probeerde eerder aan te haken bij het Friese filmplatform New Nordic Wave. ,,In de kern een mooi initiatief maar met te weinig resultaat”, aldus Veenstra. En dus startten ze hierop hun eigen filmbedrijf.

Ook andere filmmakers uit Noord-Nederland zijn er welkom. ,,We willen ook andere filmmakers uit Noord-Nederland - niet alleen Friese, maar ook uit Groningen en Drenthe - stimuleren hun plan te verwezenlijken.”

Nei de dûns

Rutger Veenstra maakte onder meer De leerling (2015), met Halina Reijn en deels opgenomen in het Fries Museum, en de korte film Nei de dûns waarmee hij imponeerde op het Noordelijk Film Festival van 2019. Met het productieplan voor deze film, over dementie en gespeeld door Jan Arendz en Marijke Geertsma, won Veenstra in 2018 de Nieuwe Competitie van het NFF.

Filmregisseur Bart Dokter, onder meer initiatiefnemer van de jaarlijkse filmwedstrijd 48 Hour Film Project in Leeuwarden, maakte eerder onder meer Aurora (2019), met Maartje Remmers, en Frank (2011) met Teun Kuilboer en Hugo Metsers.