Nieuwe schilderkans voor Melda Wibawa

Morgen start het tweede seizoen van het programma Project Rembrandt. Van de 900 schilders die zich aanmeldden, werden dertig geselecteerd. Onder hen Melda Wibawa uit Leeuwarden.

Melda Wibada doet mee aan het programma Project Rambrandt.

Melda Wibada doet mee aan het programma Project Rambrandt. Marchje Andringa

Hoe ver ze het zal schoppen, mag Wibawa niet vertellen. Alleen dat ze in de eerste aflevering zit. En dat is op zich al een hele eer. ,,Vorig jaar hadden vierhonderd mensen zich opgegeven. Dit jaar waren dat er negenhonderd. Toen gingen er vijftig naar de eerste ronde. Dit jaar werden er, vanwege de coronaregels, slechts dertig toegelaten.”

De selectie was dus nog strenger dan vorig jaar. Toen was Wibawa ook van de partij. Na de tweede selectieronde viel ze af tot haar grote spijt. ,,Het stopte abrupt. Ik had het gevoel dat het niet af was.” Nu krijgt ze met seizoen 2 een nieuwe kans. Zelf is ze beter toegerust op de wedstrijd, denkt ze. Ze is inmiddels afgestudeerd aan De Foudgumse School en won al een talentontwikkelingsproject. ,,Bij de opleiding word je heel intensief begeleid.”

Ik ga maar door en kan niet meer stoppen

Aan de opleiding besteedde ze elke week minimaal 2,5 dag naast haar werk als webdesigner. ,,Het is echt mijn passie. Het liefst zou ik dit elke dag willen doen. Ik ga maar door en kan niet meer stoppen.” Maar goed: ze moet realistisch blijven. Er moet ook brood op de plank. Het lukt slechts enkelen te leven van de kunsten, vandaar dat ze nog de helft van de week achter de computer zit.” Maar wie weet: ,,Het is wel mijn droom.”

Deelname aan Project Rembrandt heeft haar veel geleerd. Niet alleen technisch. ,,Bij het programma moet je werken onder druk. Je staat niet in je eigen atelier, met je eigen muziek. Dat is een heel andere manier van werken.”Wibawa verhuisde twintig jaar geleden van Jakarta in Indonesië naar Nederland. Ze gaf daar een carrière als architect op voor de liefde en ging aan de slag als webdesigner. ,,Mijn diploma als architect was hier niet geldig. In Indonesië hebben we natuurlijk geen winters en om hier te kunnen ontwerpen, zou ik eerst anderhalf jaar moeten studeren in Delft.” Gelukkig kon ze wel meteen aan de slag als webdesigner. Hoewel ze zich meteen thuis voelde in het ‘dorp’ Leeuwarden, moest ze behoorlijk wennen: de taal, de cultuur. Alles was anders. ,,Mensen zijn hier zo direct.”

Regen

Inmiddels heeft ze haar draai gevonden. Haar leven in Leeuwarden is vaak thema in haar schilderijen. Zo maakte ze stadsgezichten, maar ook schilderijen vanuit de auto als ze voor het stoplicht staat. ,,Ik schilder mijn leven.” Vaak regent het in de werken van Wibawa. ,,Ik vind regen fantastisch. Behalve als ik op de fiets zit natuurlijk. In Indonesië is het altijd een opluchting als het regent. Het geeft verkoeling. Vandaar mijn fascinatie denk ik.”

Haar regenschilderijen van de serie Rain on me zijn vanaf volgende week te zien bij groepsexpositie Wintersalon in De Kweekschool in Leeuwarden. Vanaf 1 november is haar werk te zien in de solo-expositie Thuis in de Schierstins in Feanwâlden.

Project Rembrandt is elke zondag te zien op NPO1 om 20.25 uur