Ode aan teiltje en washand in Heeg

Met een mix van theater en workshop maakt beeldend kunstenaar Marjan Beuker mensen bewust van hun waterverbruik. Ze reist hiervoor langs Friese campings; gisteren was de aftrap in Heeg.

De voorstelling Ode aan de washand die gisteren haar première beleefde op Watersportcamping Heeg.

De voorstelling Ode aan de washand die gisteren haar première beleefde op Watersportcamping Heeg. Foto: Simon Bleeker

Twee bamboeframes met daarop strak gespannen lakens worden opgebouwd op het strandje bij Watersportcamping Heeg. Achter het linker gaat een wastafel schuil, achter het rechter een douchecabine, zo zal later blijken. Kinderen, gasten van de camping, zijn druk in de weer om bordjes te beschrijven met trefwoorden als ‘duurzaamheid’, ‘80 liter’ ‘hip’ en ‘7x in de week’. De Leeuwarder kunstenaar Marjan Beuker trommelt ondertussen hun ouders en andere campinggasten op om de voorstelling Ode aan de washand te gaan kijken.

Wat even later volgt is een humoristisch schaduwspel met een trekpop die een constante haarwasbeweging onder de douche maakt en de Haarlemse Helene Jacobs, uit het publiek geplukt, die zich in bochten wringt om zichzelf van top tot teen te wassen. Het schouwspel is grappig, de achterliggende gedachte serieus. Beuker maakt met haar voorstelling - een mix van theater, workshop en quizvragen - de verschillen in waterverbruik bij douchen en wassen inzichtelijk. ,,Laten we weer teruggaan naar de washand en ons met een teiltje en een stuk zeep wassen”, zegt ze. Ze houdt een vurig pleidooi om die handeling, die in de jaren vijftig zo gewoon was, weer hip te maken. ,,Door jezelf te wassen gebruik je hooguit een liter water, een douchebeurt kost al snel tachtig liter.”

Jezelf wassen kost hooguit een liter water, een douchebeurt al snel tachtig

Ode aan de washand is een initiatief van de werkgroep #Douchelief van Vonketon, een club van maatschappelijk betrokken ondernemers, creatievelingen en wetenschappers uit Fryslân, Groningen en Drenthe die aandacht wil vragen voor duurzaamheid en klimaatverandering. In mei kwam de groep, zo’n tweehonderd mensen, voor het eerst online bijeen. De coronacrisis vormde hiervoor de aanleiding, zegt Wini Weidenaar, een van de initiatiefnemers van Vonketon. ,,Het thuiswerken, online lesgeven, de afname van de CO2-uitstoot boden aanknopingspunten om na te denken wat er in de toekomst anders kan en moet.” Uitgangspunt bij hun plannen zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 van de Verenigde Naties.

Actiegroep #Douchelief vraagt in dit kader aandacht voor het waterverbruik. Overal waar je kijkt in Fryslân is water en toch is het waterprobleem nog nooit zo groot geweest, stelt de werkgroep. Met Ode aan de washand en andere initiatieven, willen ze liefde afdwingen voor water. Bij campinggast Annemiek Kremer uit Nijeholtpade is dat aardig gelukt. Je schrikt toch wel van de getallen, zegt ze na afloop van de voorstelling. ,, Onze kinderen sporten veel en douchen daardoor soms twee keer per dag. Dan sla je wel aan het rekenen.”

Douchewekkertje gewonnen

De kans is groot dat er in dat opzicht in huize Kremer binnenkort iets verandert. Kremers dochter heeft na afloop van de voorstelling de quiz gewonnen en daarmee een douchewekkertje. ,,Die gaan we zeker gebruiken”, zegt Kremer. Op de camping doucht het gezin met behulp van muntjes. ,,Daarmee kun je vier minuten douchen. Als je een beetje opschiet is dat goed te doen. Ik denk dat we daar thuis ook meer naartoe moeten.”

Volgende week is Ode aan de washand nog te zien op campings De Roggeberg in Appelscha (11 augustus) en Bergumermeer in Sumar (12 augustus).

Nieuws

menu