Experimenteel theater, festivalmuziek én een eilandhap: Oerol gaat verder in de zalen Duin, Kust en Lucht van De Harmonie in Leeuwarden

Terwijl Oerol op Terschelling erop zit, zij het digitaal, krijgt het festival vanaf donderdag een vervolg in De Harmonie in Leeuwarden. Met het vierdaagse Oerol spoelt aan haalt het theater het Oerolgevoel naar de vaste wal, belooft het.

Zangeres Ellen ten Damme in De Harmonie tijdens een testevenement van Fieldlab.

Zangeres Ellen ten Damme in De Harmonie tijdens een testevenement van Fieldlab. Foto: ANP

Het piepjonge, Tilburgse gezelschap Zwermers zou de Friese première van zijn modevoorstelling Pan-/Catwalk in een duinpan op het strand van Terschelling spelen. Volgens de oorspronkelijke plannen dan. Nu speelt het collectief die zaterdag in De Harmonie in zaal Duin, voorheen de Aegonzaal. Een perfect alternatief, vindt Jonathan Offereins, programmeur van Oerol spoelt aan .

De zaal ademt de sfeer van de duinen en van het buitenleven, mede dankzij de hoeveelheid licht en het ‘houten landschap’ waarin het publiek, op kussens, plaatsneemt. ,,We hebben zelfs een ondergaande zon”, zegt Offereins, doelend op de ronde houten schijf die aan het begin van de voorstelling verlicht is; na de voorstelling zijn de lichten gedoofd.

Verbouwing

De Harmonie verbouwde afgelopen winter haar drie theaterzalen met geld uit het Kickstart Cultuurfonds, een fonds dat podia helpt bij investeringen om bezoekers coronaproof te kunnen ontvangen. De nieuwe zalen Duin (Aegonzaal), Kust (Rabobankzaal) en Lucht (Accentzaal) hebben een intieme setting gekregen, met veel hout en meer licht.

Oerol spoelt aan is de uitgelezen kans om met de nieuwe zalen te pronken. Veel heeft de schouwburg dat nog niet kunnen doen: de zalen waren midden in de tweede lockdown klaar. Zanggroep OG3NE nam er een clip op en Ellen ten Damme gaf er een concert in het kader van een fieldlab-evenement.

,,De recente versoepelingen geven ons nu de kans om alsnog fysiek iets van het Oerol-programma van dit jaar te laten zien”, zegt Offereins. Hij is met de programmeurs van Oerol om tafel gegaan om de couleure locale van het festival zo breed mogelijk naar De Harmonie te krijgen.

En dus varieert het programma van groots muziektheater van Via Berlin, een vertrouwde én populaire gast op Oerol, tot ingetogen storytelling in een intieme, huiselijke setting met kamerplanten. Er is experimenteel theater van jong talent (De Zwermers) en zomerse festivalmuziek van Altin Grün en Yin Yin. Dj EdRock draait in de foyer muziek à la muziekterrein De Betonning op Terschelling en Nynke Laverman geeft een voorproefje van haar nieuwe voorstelling Tussen de concerten en voorstellingen door kan een hapje en drankje in eilandsfeer genuttigd worden.

Nieuwe koers

Het vierdaagse programma is niet alleen een manier om mensen kennis te laten maken met de nieuwe zalen, benadrukt Offereins. Het is in feite de aftrap van een nieuwe koers van De Harmonie. ,,We willen in de toekomst vaker samenwerken met festivals zoals Oerol. Zo hopen we diverser publiek het theater in krijgen.”

Van een eenmalig experiment vanwege de coronacrisis is dan ook geen sprake bij Oerol spoelt aan , zegt Offereins. Wat De Harmonie betreft krijgt de samenwerking een jaarlijks vervolg. ,,Eenvoudig is dat niet. Veel voorstellingen die op Oerol in première gaan, moeten eerst geschikt gemaakt worden voor zaal. Dat vergt tijd. Niet voor niets zijn ze vaak pas in september in de theaters te zien. Maar we gaan bekijken wat wél mogelijk is. Voor nu zijn wij in ieder geval heel trots dat wij al enkele producties in huis hebben.”

Voor deze eerste editie zijn nog volop kaarten beschikbaar. ,,We merken dat we met iets nieuws komen, mensen moeten eraan wennen”, zegt Offereins. ,,Maar bij de bekende namen, zoals Via Berlin en Nynke Laverman, loopt het juist weer storm.”

Oerol spoelt aan, van 24 tot en met 27 juni in De Harmonie in Leeuwarden