Ondanks de pandemie ziet het er hoopvol uit voor de aanwas van nieuwe films, zegt Friesch Dagblad-recensent Piet Halma vanaf het Filmfestival in Venetië

Ondanks de pandemie ziet er hoopvol uit voor de aanwas van nieuwe films het komende jaar. Het filmfestival van Venetië dat momenteel plaatsvindt, bruist van energie. Piet Halma, filmrecensent van het Friesch Dagblad, is er bij.

Op het Filmfestival van Venetië gaat veel aandacht uit naar de film Spencer, over de laatste dagen van prinses Diane (Kristen Stewart).

Op het Filmfestival van Venetië gaat veel aandacht uit naar de film Spencer, over de laatste dagen van prinses Diane (Kristen Stewart). Foto: The searchers

De filmtheaters, ook die in Fryslân, hoeven zich geen zorgen te maken voor de komst van nieuwe kwaliteitsfilms. Filmfestivals werpen vaak hun schaduw vooruit als het gaat om de vraag wat filmliefhebbers de komende jaren staat te wachten. Vaak is het Cannes dat de toon zet, maar die rol is nu weggelegd voor Venetië. Het oudste festival ter wereld vindt dit jaar voor 78e keer plaats op het Lido, een langgerekt eiland naast het toeristische werelderfgoed Venetië.

Het filmfestival van Venetië heeft het aangedurfd grote films te programmeren onder strikte Covid19-voorwaarden. Iedereen die het festivalterrein binnenkomt krijgt te maken met strenge controles, je temperatuur wordt gemeten, alle tassen gecontroleerd. Ook is een grote politiemacht aanwezig, om iedere mogelijkheid van een aanslag uit te sluiten.

Mondmasker op

Alle deelnemers, enkele tienduizenden, dragen een badge met daarop het bericht dat ze gevaccineerd zijn. Discussie in eigen land over een speciale pas voor evenementen en theatervoorstellingen zijn hier al geweest. Het aantal bezoekers per voorstelling is teruggebracht tot 50 procent. Je hebt nooit iemand direct naast je of voor en achter je, waardoor de hier geldende maatregel van één meter afstand houden, in stand kan blijven.

En nog iets: ook tijdens de voorstelling houd je je mondmasker op. Zaalwachten controleren tussen de rijen door of je dit ook werkelijk doet; iedereen werkt mee. Idee voor demissionair minister Hugo de Jonge?

Openingsfilm

Wat de films betreft, de openingsfilm Madres Parelelas van de grote Spaanse filmmaker Pedro Almodovar maakt grote indruk. Twee hoogzwangere vrouwen ontmoeten elkaar in het ziekenhuis om te bevallen van een kind, waarbij de een gewenst en de ander ongewenst is. Hun vriendschap ontwikkelt zich tegen de achtergrond van het verleden van de Spaanse burgeroorlog onder generaal Franco.

Ook hoge ogen gooit een originele westers The power of the dog (Jane Campion). Veel aandacht gaat uit naar een film over de laatste dagen van prinses Diane onder de titel Spencer (Pablo Lorrain). De film kreeg overwegend lovende reacties van de aanwezige recensenten.

Dat het prestige van Venetië groot is, komt ook en vooral doordat dit festival in het recente verleden al succesvol was. Vorig jaar won hier de film Nomadland die vervolgens ook de belangrijkste Oscar in de wacht sleepte. En de voorzitter van de officiële jury is niemand minder dan Bong Joon Ho, de winnaar van de beste buitenlandse film het jaar ervoor met zijn Zuid-Koreaanse Parasite .

Het Filmfestival van Venetië duurt tot en met zaterdag.

Piet Halma is aanwezig als jurylid van de Interfilm jury for promoting Interreligious Dialogue, een deeljury die kijkt naar kwaliteitsfilms met een waardevol verhaal