Ook alternatieve editie van Into the Great Wide Open op Vlieland afgelast

Na een al stille festivalzomer gaat ook Into The Great Wide Open (ITGWO) dit jaar vanwege corona wederom niet door. Het festival op Vlieland stond gepland voor 2 tot en met 5 september.

Sfeerbeeld van een eerdere editie van Into the Great Wide Open.

Sfeerbeeld van een eerdere editie van Into the Great Wide Open. Foto: Marleen Annema

Onder de noemer ‘Let it happen’ werkte de organisatie de afgelopen maanden aan een aangepaste editie, die met hoop op versoepelingen en teruglopende besmettingscijfers mogelijk leek. Tijdsdruk en onzekerheid doen de makers nu echter toch besluiten de nadere berichten van het kabinet over de voortgang van evenementen op 13 augustus niet af te wachten.

,,Stel we krijgen groen licht, dan weten we te laat onder welke voorwaarden we een festival kunnen organiseren”, aldus een woordvoerder van ITGWO. ,,Het is met de beste wil van de wereld niet mogelijk op zo’n korte termijn op een Waddeneiland een festival neer te zetten.”

Mogelijk bijdrage mislopen

Ook willen ze niet het risico lopen dat er vanwege ITGWO besmettingen plaatsvinden op Vlieland. Een plek ,,waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren.”

Door zelf de knoop door te hakken kan ITGWO een bijdrage uit het Garantiefonds mislopen. ,,Vooropgesteld dat het heel goed is dat dit fonds er is voor de collega-festivals, kunnen wij dit doen omdat we een gezonde stichting hebben”, aldus het festival, dat desondanks op coulance hoopt.

Jammer én verstandig

Burgemeester van Vlieland Michiel Schrier noemt het ,,ontzettend jammer maar ook heel verstandig” dat het festival dit besluit heeft genomen. ,,Hopelijk kan het festival volgend jaar wel weer volwaardig doorgaan. Dat is goed voor Into The Great Wide Open en haar bezoekers, maar ook voor Vlieland.”

ITGWO blijft de komende tijd wel makerskampen voor artiesten op Vlieland organiseren en opdrachten aan kunstenaars verstrekken. Mensen die een kaart hebben gekocht krijgen hun geld terug en ook artiesten, kunstenaars en leveranciers worden gecompenseerd. Een ,,erezaak”, aldus het festival.