Ottolenghi’s groentepakketjes op de kostbare Ming-schotel van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden: pronkstukken zijn even weer tafelservies voor een kunstzinnig kookboek

Voor conservator Karin Gaillard was het een jarenlange wens die uitkwam. Voor haar vrijdag uitgekomen museumkookboek Kunst en Koken mocht ze de waardevolle borden, kommen en schotels van Keramiekmuseum Princessehof uit de vitrines halen om er gerechten op te presenteren. Zowel topkoks als culinaire talenten bedachten recepten bij het soms eeuwenoude serviesgoed.

Conservator Karin Gaillard (l) kijkt toe hoe collega Hanna Hakvoort de keizerlijke kom uit China (1506-1521) uit de vitrine haalt.

Conservator Karin Gaillard (l) kijkt toe hoe collega Hanna Hakvoort de keizerlijke kom uit China (1506-1521) uit de vitrine haalt. Foto: Erik Hesmerg

Zul je net zien. Haar man, chirurg-oncoloog Emiel Rutgers, deed in 2019 mee aan het televisieprogramma Topdokters , vertelt Karin Gaillard, inmiddels gepensioneerd conservator Europese keramiek van het Leeuwarder museum. Ook zij kwam even in beeld. ,,Uitgerekend op het moment dat Emiel mij een bordje eten aanreikte”, lacht ze. Een scène waar veel reacties op kwamen. ,,’Dokter toch, eten jullie op de bank?’, dat soort opmerkingen.”

Nieuws

menu