Overweldigd en uitgedaagd door de dissonanten in de ‘Matthäus’

Zo’n vijf jaar geleden zou Bart Roelofs (25) van het NHL Stendenkoor zich voor het eerst aan de voor hem toen nog onbekende Matthäus Passion wagen. Tot zijn verbazing bleek hij hele delen al te kennen.

Bart Roelofs (voorste rij, midden) is inmiddels afgestudeerd en aan het werk als cultuurcoach, maar blijft vooralsnog gewoon lid van het NHL Stendenkoor

Bart Roelofs (voorste rij, midden) is inmiddels afgestudeerd en aan het werk als cultuurcoach, maar blijft vooralsnog gewoon lid van het NHL Stendenkoor Foto: Jacob van Essen

Vooral heel nieuwsgierig. Dat was Bart Roelofs uit Leeuwarden toen hij voor het eerst mee zou zingen in de traditiegetrouwe uitvoering van Bachs passie-oratorium door het NHL Stendenkoor rond Pasen. Via via was hij tijdens het eerste jaar van zijn studie Docent Theater aan de NHL net bij het koor gekomen. En Bachs meesterwerk kende hij nog niet. Althans, dat dacht hij.

,,Ik had er wel al hele verschillende verhalen over gehoord”, vertelt hij. ,,Volgens sommigen was de Matthäus het stuk der stukken, maar aan mijn moeder was die bijvoorbeeld niet besteed. Ze was drie keer naar een uitvoering geweest, en had de zaal ook drie keer voortijdig verlaten.”

Zelf zou hij nu met het werk kennismaken als tenor. Maar toen de sopranen hun partij inzetten, bleek Roelofs die al te herkennen. Hij kon de tekst zelfs zo uit zijn hoofd meezingen. ,,Ik ben opgegroeid in Drenthe waar ik naar de vrije school ging. Daar deden we veel aan dans, drama en zang. We zongen vrolijke kinderliedjes maar ook klassieke werken, zonder dat ik het toen al wist blijkbaar ook delen uit de Matthäus Passion .”

Meteen om

Hij mocht dus toch wat voorkennis hebben, aan zijn ontdekking van de Matthäus deed dat niets af. ,,We repeteerden eerst de snelle stukken en ik dacht alleen maar ‘wow, wat gebeurt hier nu allemaal?’. Het was overweldigend. En ik was meteen om.”

Sinds de basisschool was zijn liefde voor klassieke muziek al verder gegroeid. ,,In Groningen ging ik later ook weer naar een vrije middelbare school. Elk jaar hadden we daar rond de lente een groot optreden. De muziek varieerde dan van djembé tot in de hoogste drie groepen steeds een groot klassiek stuk.”

Niet zo muzikaal

Met zijn vervolgopleiding verkoos hij theater boven de muziek. ,,Ik kan wel zingen,maar verder ben ik niet zo muzikaal.” Maar toen hij over het NHL Stendenkoor hoorde besloot hij zich meteen aan te melden. ,,In klassieke zang druk je veel gevoel en emoties uit, net als een acteur. In die zin sluit zingen wel goed aan bij mijn studiekeuze.”

Klassieke muziek heeft iets waarachtigs, zo omschrijft hij wat hem er zo in aanspreekt. ,,En iets schoons, maar het zit soms ook juist vol dissonanten, wat echt door merg en been kan gaan. In sommige delen van de Matthäus verschillen de alt en de sopraan bijvoorbeeld maar een halve noot in hoogte van elkaar. De noten zitten allemaal dicht tegen elkaar aan, ook in de snelle delen. Een hele uitdaging om dan zo zuiver mogelijk te zingen.”

In klassieke zang druk je veel gevoel en emoties uit, net als een acteur. In die zin sluit zingen wel goed aan bij mijn studiekeuze

Inmiddels is hij ook vertrouwd met de tenorpartij. ,,Maar . Ik kijk uit naar al onze optredens, Sacred Concert van Duke Ellington dat we vorig jaar deden was bijvoorbeeld ook een feestje, maar ons paasconcert is ook altijd heel speciaal: mooi om in zo’n lange traditie mee te kunnen doen.”

Martinikoor uitgebreid

Op 16 en 17 april brengt het NHL Stendenkoor Bachs compositie in respectievelijk het Atlas Theater in Emmen en de Grote Kerk in Leeuwarden. Ditmaal met solisten als Fabian Strotmann (evangelist) en Bert van de Wetering (Christus) en samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Johan Bijhold achter het orgel en het Martinikoor uit Sneek dat voor de gelegenheid is uitgebreid met zangers van diverse basisscholen uit Fryslân.

Hoewel vorig jaar afgestudeerd en nu aan het werk als cultuurcoach, is Roelofs er ook weer bij. ,,Ik vind het nog veel te leuk. Bij het koor zitten ook wel meer oud-docenten en -studenten.” Maar of zijn moeder ook in de zaal zal zitten? ,,Ze is bij heel veel van onze concerten, maar wat de Matthäus betreft heb ik haar nog niet zo ver kunnen krijgen.”

De uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion door het NHL Stendenkoor in het Atlas Theater in Emmen op 16 april en in De Grote Kerk in Leeuwarden op 17 april beginnen om 19:30 uur