Overzichtstentoonstelling Leendert Scheltema (Ameland) in Westlands Museum

In het Westlands Museum wordt zaterdag 31 juli een nationale overzichtstentoonstelling over de op Ameland geboren expressionist Leendert Scheltema (1876-1966) geopend.

Werk van Leendert Scheltema.

Werk van Leendert Scheltema. Foto: Ameland Collectie

Leendert Scheltema woonde tot zijn negende op het Ameland en wordt wel gerekend tot een van de drie grote Amelander schilders. Hij verhuisde naar het Westland, waar in de negentiende en twintigste eeuw een schilderskolonie was. Hun stijl was beïnvloed door Vincent van Gogh. Ze maakten tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten.

Religieuze portretten

Scheltema woonde lange tijd in Wateringen en maakte veel landschappen met bruggetjes, vaarten en oude kerken die in de loop der jaren zijn verdwenen vanwege de kassenbouw in het Westland. Verder maakte hij veel portretten en duingezichten. Ook is hij bekend om enkele religieuze portretten.

Zeker drie musea uit Fryslân hebben werk uit hun depot uitgeleend voor de nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk. Ook is werk van familie en particulieren te zien in het museum in Honselersdijk.

Als leerling van Jan Toorop wilde Scheltema een modern kunstenaar zijn, zich onderscheidend met een helder kleurenpalet en neigend naar abstractie. Na zijn opleiding op het Toorop-atelier in Katwijk, sloot hij zich als bestuurslid aan bij de Leidse kunstenaarsgroep De Sphinx onder leiding van Theo van Doesburg, later oprichter van De Stijl-groep. De STIJL met Van Doesburg , Mondriaan en Toorop gaf, begin 20e eeuw, vorm aan een nieuwe kunstbeweging in Nederland. Scheltema die zichzelf zag als modern kunstenaar wordt als zodanig erkend in de publicatie Dageraad van de moderne kunst , uitgave van museum De Lakenhal.

Bij zijn overlijden in 1966 werd Scheltema’s werk verdeeld over familie en vrienden, het Fries Museum en de gemeenten Ameland en Wateringen.

Op de expositie worden ruim 90 werken getoond van Scheltema, van zijn leermeesters Jan Toorop en VilmosHuszar en van andere schildersvrienden. De expositie wordt ondersteund door een fraaie catalogus/monografie van de schilder. Hierin wordt door de auteur Maarten van der Schaft, ook het Westlandse werkgebied van Scheltema beschreven.

De tentoonstelling Leendert Scheltema. Expressionist van het Westlandse Landschap in het Westlands Museum , die duurt tot 3 januari 2022..