Piano’s pimpen voor Fair Saturday

Na Black Friday is het zaterdag 30 november Fair Saturday in Leeuwarden, waarin aandacht wordt gevraagd voor sociale projecten. Kunstenaars zijn sinds gisteren bezig met de voorbereiding.

Kunstenaars maken van tien oude piano’s ware eye-catchers, met als doel de aandacht te vestigen op een sociaal thema.

Kunstenaars maken van tien oude piano’s ware eye-catchers, met als doel de aandacht te vestigen op een sociaal thema. Foto: Marchje Andringa

Oude, wat saaie piano’s zijn binnengebracht bij de loods van festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Via Omrin, Haaersma Piano’s uit Drachten, een aantal particulieren en Marktplaats heeft projectleider Miranda Popken ze bij elkaar gezocht voor haar project Fair Saturday.

Kunstenaars toveren de afgedankte muziekinstrumenten om tot kunstobjecten, die eind november de aandacht moeten vestigen op een sociaal probleem. De piano’s komen her en der in Leeuwarden te staan. Buiten of in elk geval in de publieke ruimte waar iedereen die wil er een deuntje op kan spelen.

In 2014 was de eerste editie in Bilboa. Sindsdien hebben 130 steden meegedaan aan Fair Saturday

,,We hebben er een stemmer bij gehad die heeft gecontroleerd of de piano’s nog te stemmen zijn. Want het hoeven niet de beste te zijn, maar het moet wel wat klinken natuurlijk.” Popken hoopt ook op muziekdocenten, conservatoriumstudenten of gewoon hobbypianisten die de piano’s bij toerbeurt willen bespelen.

De kunstenaars die zich hebben aangemeld, mochten zelf een van de tien thema’s (waaronder Voedselbank en Vluchtelingen) kiezen. ,,Het leuke is dat ze allemaal een ander thema hadden uitgedacht. Er hoefde niet onderhandeld te worden.”

Popken had aanvankelijk het idee om de piano’s na Fair Saturday te veilen voor het goede doel, maar houdt nu een slag om de arm. ,,We weten niet hoe ze er aan toe zijn na drie dagen in de buitenlucht en we willen mensen niet blij maken met een dode mus.” In elk geval wordt nog gezocht naar vrijwilligers die zich op 28, 29 en 30 november over de piano’s willen ontfermen en de instrumenten willen bedekken bij een stortbui of naar binnen willen rijden.

Black Friday

Het idee van Fair Saturday is bedacht door de Spanjaard Jordi Albareda als tegenhanger van Black Friday, een fenomeen dat is komen overwaaien uit Amerika. Op de dag voor Thanksgiving geven winkels hoge kortingen op hun producten in de hoop de voorraad te slijten. Black Friday werd daarmee de exponent van het kapitalisme.

Albareda wilde daar iets tegenover zetten en had het idee opgevat om de culturele sector te mobiliseren voor sociale doelen.

In 2014 was de eerste editie in Bilboa. Sindsdien hebben 130 steden meegedaan aan Fair Saturday. Leeuwarden is dit jaar de eerste stad in Nederland die het initiatief adopteert. Het plan komt voort uit LF20128 en wordt in elk geval de komende drie jaar gehouden. ,,Dit jaar alleen in Leeuwarden, maar volgend jaar of we het kunnen uitrollen naar andere Friese steden en nog breder. Heel Nederland? Ach ja, wie weet.” Naast het pianoproject is er op Fair Saturday ook een netwerkbijeenkomst, waar culturele instellingen bijeenkomen om te brainstormen over projecten voor de komende jaren. ‘s Avonds is er in De Harmonie een feest om vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Op het idee voor Fair Saturday was ook kritiek: weer een project waar kunstenaars om niet worden gevraagd mee te werken, was de klacht op sociale media. Maar dat is een misvatting, zegt Popken. De kunstenaars krijgen een onkostenvergoeding én een honorarium. Het project wordt betaald vanuit het budget dat de provincie beschikbaar heeft voor LF2018. Hoeveel dat precies is kon ze niet zeggen.

Nieuws

menu