Dit artikel is vandaag gratis

Première in Leeuwarder Westerkerk: zangeres Chagall zingt ook met handen en voeten

Zangeres en producer Chagall in Westerkerk. Foto: Het Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Zingen doe je normaal gesproken met je stem, maar zangeres Chagall doet het met haar hele lichaam. Gisteravond presenteerde de Amsterdamse met Friese schoonfamilie haar nieuwste show in de Westerkerk in Leeuwarden.

Zeker zeven man waren er voor nodig om Unlocked in Fryslân in première te laten gaan en dat terwijl ze met haar innovatieve handschoenen eigenlijk de touwtjes zelf in handen heeft. Jongens achter de tafel, want dat zijn het meestal in de muziekbranche, heeft ze niet nodig. Chagall heeft een pak aan en allemaal sensoren op haar lichaam die de muziek- en lichtinstallatie regelen.

De audiovisuele liveshow van Chagall is een combinatie van muziek, techniek, visuele kunst en beweging. Haar grote steun en toeverlaat is haar zelf ontworpen installatie die ze lieftallig ‘baby’ noemt, dat staat voor Bionic Assistant for Becoming Yourself . Die toegerust is met twaalf led-buizen en acht bewegende lampen met motoren.

Drones op Koningsdag

Chagall houdt van vernieuwing. Op Koningsdag deed ze ook al een nieuw kunstje, voor de koninklijke familie in Eindhoven. Ze trad toen op met enkele drones. De choreografie was gemaakt door niemand minder dan David Middendorp.

Ook dit keer heeft ze weer een choreograaf in de arm genomen om een puike show in elkaar te draaien. Daarnaast kreeg ze onder meer hulp van een regisseur, programmeur, producent, lichtspecialisten en bouwers. De teksten zijn deels afkomstig van de Amerikaanse dichter Robert Isaf, die tijdens de eerst lockdown in maart vorig jaar hetzelfde meemaakte.

Als alles om je heen wegvalt

,,We zaten allemaal een beetje in de knoop. Wie ben je als alle verplichtingen en deadlines wegvallen. Waar sta je als alles om je heen wegvalt. We reflecteerden op onszelf, op de wereld en hoe we ons verhouden ten opzichte van de wereld. Ik denk dat dit voor veel mensen heel herkenbaar is”, vertelt Chagall van den Berg. Ze hoopt dat haar voorstelling van bijna een uur troostend is. ,,Je bent okay zoals je bent. Ook al is het niet zoals je wilt.”

Chagall, die geschiedenis heeft gestudeerd, heeft geen achtergrond als techneut of zangeres. Wel komt ze uit een creatieve familie. Haar vader is regisseur Rudolf van den Berg en haar moeder kostuumontwerpster Linda Bogers. Haar ouders daagden haar een paar jaar geleden uit om de titelsong te schrijven voor de verfilming van Tirza , de roman van Arnon Grunberg. Dat was nadat ze al een tijdje elektronische muziek maakte, nadat ze hier in de hippe scene in Londen kennis mee had gemaakt.

Voorbeelden uit de game-industrie

Haar in 2020 geannuleerde voorstelling in de Melkweg in Amsterdam staat nog steeds in de ijskast. De komende tijd hoopt ze met Unlocked rond te touren in Nederland. Het is een intieme voorstelling met hooguit zo’n dertig, veertig bezoekers waarin Chagall zich kwetsbaar opstelt. Wel heeft ze met haar handschoenen, die door het Londense bedrijf Mi.Mu Gloves zijn gemaakt, alles in de vingers, zoals ze zelf zegt.

Zo is ze uiteindelijk ook weer uit de depressie van de lockdown gekomen. Gewoon door veel tijd in de studio door te brengen en achter de computer om zoveel mogelijk technieken, zoals bijvoorbeeld uit de game-industrie, toe te passen in haar innoverende muziekstroming. Op het podium staat ze op een gegeven moment te dansen met verscheidene avatars van zichzelf. Dat zijn beelden van haar in de virtuele wereld of fantasiewereld.

Unlocked is een productie van Explore The North uit Leeuwarden en Paradiso Melkweg Productiehuis uit Amsterdam en wordt mede gepresenteerd door Welcome To The Village . Vanavond is het nog twee keer te zien in de Westerkerk in Leeuwarden.

Nieuws

menu