Prijswinnende danseressen van Unlimited uit Gorredijk gaan met de eigen show ‘Onderweg’ eindelijk het Friese theater in

Twee jaar na het behalen van een grote landelijke danstitel gaan de veertien danseressen van Unlimited uit Gorredijk het Friese theater in. Het wordt een megashow waarin nog eens 25 jonge figuranten meedoen.

De dansvoorstelling 'Onderweg' van Unlimited uit Gorredijk speelt zich af in een treinstation.

De dansvoorstelling 'Onderweg' van Unlimited uit Gorredijk speelt zich af in een treinstation. Foto: Eijer Producties

Onderweg heet de productie die uit de koker komt van choreograaf Janna Eijer. ,,Ik hou van massascènes”, zegt ze. ,,En dat past helemaal bij het thema van de show. Het gaat over het drukke en stresserige leven van jongeren waarin ze vaak belangrijke keuzes moeten maken. Er speelt zich veel af in hun leven. Daar passen massascènes goed bij. Het laat de chaos en drukte goed zien.”

Vandaar dat de succesvolle meidengroep Unlimited tijdelijk is uitgebreid met een groep van wel 25 dansers en danseressen. Zij zullen een paar maal aantreden. De hoofdmoot wordt verzorgd door Unlimited. In 2019 werden ze Nederlands kampioen in de categorie moderne dans bij de junioren in de Dance Waves Competition. Dat is de grootste danswedstrijd in België en Nederland.

Vanwege corona kon de prijswinnende voorstelling lange tijd niet worden opgevoerd. En nu de theaterzalen weer open zijn, viel het ook niet mee om een zaal te regelen, vertelt Eijer. ,,Veel zalen zaten al volgeboekt. Gelukkig konden we nog in Franeker en Heerenveen terecht. Deze zijn gelukkig ook nog een beetje te betalen.”

Eigen dansschool

Janna Eijer runt nu zo’n twaalf jaar haar eigen dansschool in Gorredijk. Meiden uit de hele regio komen er dansen, zoals uit Wolvega, Nij Beets, Tijnje, Bontebok en Jubbega. ,,In het begin kwamen veel meiden wel vijf keer in de week dansen, maar na verloop van tijd werd dat maar een of twee keer per week. Als ik ze vroeg waarom ze minder kwamen, kreeg ik altijd te horen dat ze het te druk hadden met school, met huiswerk en dat ze druk ervaren van ouders en leerkrachten om maar goed te presteren. Toen dacht ik: daar moet ik een voorstelling over maken.”

In Onderweg zitten negen verschillende dansen verwerkt. Het stuk speelt zich af tegen het decor van een treinstation waar alles in sneltreinvaart gaat. Het is zaak om op het juiste spoor te zitten, in de goede trein te stappen, niks te missen en steeds de juiste keuzes te maken. Eijer maakte de voorstelling na gesprekken met haar danseressen en op basis van een Unicef-onderzoek waaruit bleek dat veel jongeren last hebben van stress en druk.

De zestienjarige Githa Vermeulen uit Jubbega is een van de leden van Unlimited. Ze heeft in Onderweg nog een mooi solostukje. Sinds haar zesde is ze al actief op de dansschool van Eijer en ze geeft inmiddels aan de jongste kinderen les.

Ze herkent veel scènes in de voorstelling. ,,Ik speel eigenlijk een oudere versie van mezelf. Ik heb mijn droom om een goede danseres te worden opgegeven om beter op school te kunnen presteren”, legt Githa uit, die dit schooljaar havo-examen moet doen. Ook de keuzestress die in het stuk voorkomt, is voor haar erg herkenbaar. ,,Ik moet nu al beslissingen nemen die grote gevolgen hebben voor de rest van mijn leven. Welke vervolgopleiding doe ik straks? Ik zit er wel vier jaar aan vast”, zegt de leerlinge van osg Sevenwolden, locatie Fedde Schurer in Heerenveen.

De coronatijd was erg moeilijk voor Githa. Dansen was lange tijd verboden, nog langer dan sporten, memoreert ze. Op een gegeven moment was het verlangen om weer te gaan dansen zo groot, dat Unlimited buiten ging dansen. ,,We konden tenminste weer samen iets leuks doen. We hadden een escape om van huis weg te zijn.”

Dikke jassen

Voor de eveneens zestienjarige Nikki Biegman uit Jubbega, die net als Githa dit jaar havo-examen moet doen, is dansen een mooie uitlaatklep. De dansoefeningen in de openlucht zal ze niet snel vergeten. ,,We gingen met dikke jassen aan dansen. Niet ideaal natuurlijk, maar we konden weer.”

Ze vindt veel elementen in Onderweg herkenbaar. ,,Er komen veel keuzes op je af. En als we toetsweken hebben wordt er veel van je verwacht. Op school wordt verwacht dat je goede cijfers gaat halen of dat je cijfers moet ophalen.”

‘Onderweg’ door Unlimited wordt gespeeld op 24 september in Theater De Koornbeurs Franeker en op 2 oktober in het Posthuis Theater Heerenveen, beide keren om 20.00 uur