'Ik ben een eiland' en 'Het bal der gekken': Schrijnende, menselijke verhalen prachtig opgetekend in biografie en roman

Wat is een verrassende nieuwe binnenkomer? Welk verhaal komt ontzettend binnen en welke nieuwe schrijfbelofte dient zich aan? Wekelijks tipt een Friese boekhandelaar actuele titels die opvallen in de grote stroom aan boeken die verschijnen. Vandaag: Anneke Jager van Boekhandel Burgum.

Anneke Jager van Boekhandel Burgum.

Anneke Jager van Boekhandel Burgum. Foto: Jilmer Postma

Twee prachtig opgetekende maar schrijnende, menselijke verhalen, tipt Anneke Jager deze week, te beginnen met Ik ben een eiland van Tamsin Calidas . Hierin beschrijft Calidas haar eigen levensverhaal, een verhaal van trouw blijven aan jezelf en je idealen, ook al betaal je daar een bizar hoge prijs voor.

Tamsin heeft een mooi leven in hartje Londen, een baan als fotograaf en veel vrienden. Toch is ze niet gelukkig. Ze verlangt naar een leven dicht bij de natuur. Met haar man neemt ze haar intrek in een oude boerderij op de Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland.

De eilanders moeten niets van de nieuwkomers hebben en het stel is daardoor volledig op elkaar aangewezen. Het kost Tamsin haar huwelijk, maar ze blijft op het eiland, ondanks de vijandigheid en tegenslagen.

Wijsheden

,,Ze blijft haar hart volgen. In haar liefde voor de natuur vindt ze antwoorden op lastige levensvragen én de kracht om door te gaan. De schrijfstijl is prachtig poëtisch en zorgt ervoor dat het verhaal en Tamsins pijn onder je huid gaan zitten.”

Wat ook treffend wordt beschreven, vindt Jager, is het besef dat een leven zonder medemens die jou ziet, kent en van je houdt, koud en leeg is. ,,Dit boek zit vol prachtige wijsheden en mooie zinnen over zelfreflectie. Alleen daarom al ga ik het beslist nog een keer lezen.”

Psychiatrie

Het bal der gekken is de debuutroman van de Franse Victoria Mas (1989), in Frankrijk won ze er direct meerdere literaire prijzen mee. Mas voert je mee naar het Parijs van de belle époque, vanaf ongeveer 1850, naar de wereld van de psychiatrische zorg. De oude salpeterfabriek in Parijs is al jaren een inrichting voor geesteszieke vrouwen.

Geestesziek is hierbij een breed begrip. ,,Als vrouw kon je zomaar naar Hospital Salpetriere werd gebracht, als je volgens de opvattingen van de heersende mannenmaatschappij niet deugde. Een schrijnend gegeven.”

Fijne stilistische stijl

Het boek doet Jager denken aan de historische romans van Simone van de Vlugt. ,,In een fijne stilistische stijl komt de geschiedenis van dit ziekenhuis, de bewoners, de artsen en hun praktijken tot leven. Je leert iets over een specifieke tijd en leest tegelijk een spannend verhaal.” Jager is naar eigen zeggen een langzame lezer, maar dit boek verslond ze in twee dagen.

Anders denken en niet-wetenschappelijk bewezen overtuigingen waren rond 1900 levensgevaarlijk en vormen de rode draad van het boek. ,,De ervaren hoofdzuster Geneviève wordt hiermee geconfronteerd als ze een patiënte onder haar hoede heeft die in haar ogen niet op deze plek hoort. Ze staat alleen in haar opvatting.”

Het boek werkt toe naar het jaarlijkse bal in het ziekenhuis, waarvoor de elite van Parijs wordt uitgenodigd. ,,Een bizar gebeuren. De bewoonsters krijgen zo een glimp van de buitenwereld te zien en de elite aanschouwt de vrouwen die zowel begeerlijk als beangstigend zijn.”

Lugubere tekening

Het bekende, Engelse schrijversduo Nicci French heeft een nieuwe psychologische thriller afgeleverd, waarmee Nicci Gerard en Sean French de teller van twintig ruimschoots zijn gepasseerd. ,,Ik weet nog goed toen ik kennismaakte met één van hun eerste gezamenlijke boeken, Bezeten van mij. Ik was meteen fan en heb daarna geen titel meer gemist.”

In Wie niet horen wil word je als lezer, ervoer Jager, meegezogen in de radeloze angst van alleenstaande moeder Tess als haar vierjarige dochtertje een wel heel lugubere tekening maakt. Kort hierop wordt een moord bekend die wel erg veel raakvlakken vertoont met de kindertekening. Tess weet het zeker: er moet een link zijn.

,,Vanaf dat moment zit je op het puntje van je stoel. Een moeder gaat door alles om haar kind te beschermen. Zelfs haar eigen vriend vertrouwt ze op een gegeven moment niet meer. De ontknoping is zoals bij elk boek van Nicci French: schokkend en verrassend.”