Spelen in een Kameleon-film is alsof je zelf een avontuur beleeft

In Zalen Schaaf werden gisteren opnames gemaakt voor de derde Kameleon-film. Het was de laatste officiële draaidag van De Kameleon aan de ketting. De film is naar verwachting volgend jaar zomer te zien in de bioscopen.

De Kameleonfilm Aan de ketting!

De Kameleonfilm Aan de ketting! Foto: Holland Film Nieuws

Regisseur Steven de Jong was met zijn filmploeg in het historische gebouw in het centrum van Leeuwarden neergestreken om enkele café-scènes te filmen. Eigenlijk is het een atypische draaidag, vertelt De Jong op de set. „De avonturen van Sietse en Hielke spelen zich natuurlijk vooral buiten af. Ze gaan er met hun boot op uit en maken dan van alles mee. We hebben dus ook weinig binnen gefilmd. De Kameleon staat voor vrijheid en het buitengevoel.”

De natuur speelt net als in de boeken een belangrijke rol in de film. In het verhaal moet de Kameleon aan de ketting omdat het gebruik van diesel verboden is. „ Milieu en groene energie zijn thema’s die in de film terugkomen. We hebben het verhaal bewust naar het nu gehaald, anno 2020, maar wel met eerbied voor het nostalgische karakter van de boekenreeks. Een smartphone of tablet hebben Hielke en Sietse dus niet.”

Stadsjongens

Toch zijn de nieuwe Sietse en Hielke twee typische stadsjongens. Maar inmiddels voelen de veertienjarige Sens en Imme Gerritsen uit Utrecht zich na drie maanden filmen helemaal thuis op het Friese platteland. Imme: „Het is echt heel anders dan Utrecht. We zijn vroeger een keer een weekendje in Sneek geweest, maar verder alleen door de provincie heen gereden. Nu beleef je het heel anders. De Friese meren, het platteland, het heeft enorm veel indruk gemaakt.”

Bijkomend voordeel van een film met twee broers in de hoofdrol is dat ze voor de camera geen afstand hoeven te houden. De Jong: „Dat scheelt enorm. Verder houden we ons natuurlijk aan de richtlijnen aangaande het coronavirus. Gelukkig filmen we voornamelijk buiten. Daar probeert iedereen anderhalve meter afstand te bewaren. En je ziet dat de crew hier binnen keurig een mondkapje draagt.”

Samen met scenarist Dick van der Meulen heeft Steven de Jong een belangrijke rol voor Nando Liebregts, een acteur met het syndroom van Down, aan het verhaal toegevoegd. „Als jonge jongen keek ik vaak naar Corky, een fantastische Amerikaanse serie over een jongen met Down”, legt de Jong uit. „Daar wilde ik altijd nog iets mee doen. Ik wil met deze film een boodschap van inclusiviteit overbrengen, vandaar dat ik Nando heb gevraagd. De Kameleon gaat tenslotte ook over saamhorigheid.”

Dode dieren

Nando bekent in de film verantwoordelijk te zijn voor een groot aantal dode dieren bij een zorgboerderij vlakbij het Kameleondorp Lenten. De tweeling gelooft hem niet en schiet te hulp. Ze gaan zelf op onderzoek uit. Samen met Nando sporen ze de echte daders op.

De Jong maakte eerder in 2003 en 2005 een Kameleon-film en kwam twee jaar geleden met de serie die werd uitgezonden door KRO-NCRV. In de nieuwe film keren onder andere Cas Jansen (Gerben Zonderland), Dominique van Vliet (Mem), Michiel Kerbosch (veldwachter Zwart) en Edo Brunner (slager) terug. Ook is er een rol weggelegd voor Syb van der Ploeg.

Droom die uitkomt

De Gerritsen-broers hebben vaker samen en los van elkaar op het toneel en voor de camera gestaan, maar de Kameleon-film is voor hen echt een droom die uitkomt.

Sens: „Tijdens het meewerken aan deze film voelde het alsof we het avontuur zelf beleefden. Geweldig al die snelle scènes in een boot op het water. En dat we nu samen een hoofdrol mogen spelen is natuurlijk helemaal leuk.” Imme: ,,Als je het over een tweeling in een film hebt, dan is De Kameleon toch het eerste waar je aan denkt?”