Splinter Chabot spreekt audiotour in voor expositie 'Icons' in Fries Museum in Leeuwarden

Schrijver en programmamaker Splinter Chabot leidt bezoekers van de expositie Icons in het Fries Museum in Leeuwarden rond. Hij sprak een audiotour in voor de expositie met circa honderd portretten uit de National Portrait Gallery in Londen, die zaterdag opent.

Splinter Chabot.

Splinter Chabot. Foto: ANP

Bezoekers die de audiotour erbij nemen, krijgen van Chabot de levensverhalen te horen van veertien mensen van wie er portretten te bewonderen zijn, zoals bokser Frank Bruno, die wereldkampioen werd maar psychiatrische problemen kreeg, en de twintigste-eeuwse kunstenaar Gluck die werd geboren als Hannah, maar gebruikelijke geslachtspatronen doorbrak voordat dit maatschappelijk bespreekbaar werd.

Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery , opent zaterdag en is daar tot half januari te zien. De expositie omvat schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van de hand van kunstenaars variërend van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn koningin Elizabeth I, William Shakespeare, Audrey Hepburn en David Beckham.

Gratis

De tentoonstelling is zaterdag gratis te bezoeken door wie op tijd een kaartje weet te reserveren. ‘Nadat het publiek in 2020-2021 met meerdere lockdowns te maken kreeg, wil het Fries Museum in Leeuwarden zijn bezoekers trakteren op een feestelijke opening van Icons ’, zo laat het museum weten.

Daarnaast is er de mogelijkheid om je als icoon te laten vastleggen in de photobooth van fotografen Vida en Amir (VidAmir) of zelf aan de slag te gaan tijdens de portrettekenlessen. Bezoekers kunnen zich een iconische coupe laten aanmeten door Jordan Kappers, terwijl dj’s Pim & Klap muziek draaien van artiesten uit Icons , zoals The Rolling Stones en Amy Winehouse.

Slieker Film, dat in hetzelfde gebouw huist, vertoont een filmprogramma met korte films en documentaires over iconen uit de tentoonstelling.