Stadskunstenaar Cote Create wil podium delen
Cote Create is de nieuwe Leeuwarder stadskunstenaar, maar dat podium wil ze niet voor haarzelf alleen. ,,Kunstenaars hebben ruimte nodig om mooie dingen te creëren. Ik wil ze die ruimte te geven.”
Cote Create (de naam waaronder Maria José Jara Veragua werkt) blijft een jaar langer stadskunstenaar van Leeuwarden. Foto: HogeNoorden/Jacob van Essen
Geïnterviewd en gefotografeerd worden. Met haar kunst is Cote Create er inmiddels wel aan gewend om in de belangstelling te staan, maar zelf in de schijnwerpers stappen, is nog wennen. ,,Sinds ik maandag hoorde dat ik de nieuwe stadskunstenaar voor 2020 en 2021 ben, gebeuren er allemaal van dat soort nieuwe dingen. Vreemd, maar vooral leuk.”
De stad is het decor voor haar kunst. Zo maakte ze de grote schildering op de ramen van creatieve broedplaats Nummer 39 aan de Voorstreek en was ze tijdens het straatkunstfestival Writer’s Block een van de kunstenaars die parkeergarage De Klanderij van muurkunst voorzagen. Ook ontwierp ze canvas tassen voor Leeuwarden met daarop silhouetten van de gebouwen. ,,De stad kon nog wel wat merchandise gebruiken. Dit was het eerste wat ik heb gemaakt toen ik hier kwam wonen.”
Dat was in maart vorig jaar. Cote Create, die eigenlijk Maria Jose Jara Veragua heet, groeide op in Santiago, de hoofdstad van het Spaanstalige Chili. ,,Bijnamen zijn daar heel gebruikelijk. Ik vond het mooi om de mijne, Cote, in mijn kunstenaarsnaam te verwerken.”
In 2016 vertrok ze naar Australië om te reizen. Ondertussen leerde ze zichzelf Engels spreken en vond ze haar weg naar de kunsten. ,,Van huis uit ben ik innovatiemanager en werkte ik in de creatieve marketing. In Australië ben ik begonnen met kalligrafie en kreeg ik mijn eerste opdrachten voor raamschilderingen.”
Potentie
Ze vond er ook de liefde, die uit Dokkum bleek te komen. ,,In 2018 kwam ik zo voor het eerst in Fryslân, het Culturele Hoofdstadjaar.” De vakantie leidde meteen tot het besluit om in Leeuwarden te gaan wonen. ,,De mensen zijn aardig en de gemeente lijkt kunst belangrijk te vinden. Krankzinnig haast, hoeveel creatieve talenten hier lijken te wonen en hoeveel potentie er is. Het is misschien alleen nog wat stil.”
Daar wil ze graag verandering in brengen en in het stadskunstenaarschap ziet ze daarvoor een mooie kans. ,,Een maand na mijn aankomst hier ben ik Cotecreate Studio begonnen en gaan netwerken. Ik kende hier vrijwel niemand en wilde dus graag een gemeenschap om me heen opbouwen, maar niet alleen voor mezelf.
,,Het valt me op dat veel creatieve mensen hier wel gek zijn op Leeuwarden, maar niet per se het gevoel hebben dat dit ook echt hun thuis is. Ik wil laten zien dat er samen grote dingen zijn te bereiken, en mensen het gevoel geven dat de stad hen iets te bieden heeft maar andersom ook.”
Kunstroute
Concrete plannen heeft ze onder meer al voor een kunstmanifestatie. ,, Wij zijn Leeuwarden ; een route waarbij er in elke hoek en door elke inwoner iets kunstzinnigs neergezet kan worden. Mijn andere ideeën bewaar ik liever nog even als verrassing.”
De uitvoering daarvan is ook afhankelijk van het budget dat ze hiervoor van de gemeente krijgt. ,,In principe heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil en ik heb ook een mentor gekregen die me gaat helpen bij de zakelijke kant van het realiseren van de plannen.” En bij de vorige stadskunstenaar, Jamila Faber, wil ze graag nog tips inwinnen. ,,Zij heeft het goed gedaan en daar kan ik van leren.”
Hoewel Cote het Nederlands nog aan het leren is en af en toe een woordje Fries oppikt, zal de Friese taal ook de ruimte krijgen in haar projecten. ,,Het is de essentie van de cultuur. Dat geef ik graag een podium.”
Want ze zal geen stadskunstenaar zijn die zelf altijd het middelpunt is, zegt ze. ,,Kunstenaars hebben ruimte nodig om mooie dingen te creëren. Aan het eind van deze twee jaar hoop ik dat mensen het gevoel hebben dat die ruimte er is. Veel creatieve jongeren trekken hier na hun studie nu nog weg, ik hoop eraan bij te dragen dat Leeuwarden een stad is waar talent wil komen en wil blijven.”