Stadskunstenaar sluit af met project Licht

Het tiende en laatste project van stadskunstenaar Jamila Faber uit Leeuwarden heet Licht. Morgenavond kan iedereen een kaarsje branden op het Lombardsplein in de stad.

Kaarsjes die samen een hart vormen op straat vormen morgen Licht, het project waarmee Jamila Faber haar tweejarige periode als stadskunstenaar besluit.

Kaarsjes die samen een hart vormen op straat vormen morgen Licht, het project waarmee Jamila Faber haar tweejarige periode als stadskunstenaar besluit. Foto: Hoge Noorden/ Jacob van Essen

Ze begon twee jaar geleden op straat met haar eerste project en eindigt nu ook weer op straat. Het tekent haar inzet. Dichtbij de mensen. In beide gevallen riep ze iedereen via Facebook op om mee te doen. En met resultaat.

Lees ook: Drachtster Dada Poëziebal debuteert op de maat van een kookwekker

De eerste keer was ze nog verbaasd over de reacties. Welgeteld 41 personen gaven aan bij te willen dragen aan haar project Mist. Ze stuurden een gedicht toe over wat je mist als je geen geliefde hebt. Uiteindelijk koos Faber daar dertien uit, die verspreid over de hele stad door haar en een groep andere krijters op straat werden ‘vereeuwigd’ met pastelkrijt. Dit gebeurde heel toepasselijk in de nacht voor Valentijnsdag.

Zakdoekjes

‘Kom je ook even langs? We hebben warme chocolademelk en zakdoekjes’, schrijft Faber nu op haar Facebookpagina over haar slotproject Licht waarmee ze ook weer de straat op gaat. Het evenement duurt van zes tot negen uur ’s avonds. Iedereen kan een kaarsje branden voor wie er niet meer is of er bijna niet meer is of voor wie bang is in het donker. Maar ook degene die hoopt op een goede afloop of gewoon een kaarsje wil branden is welkom, zo vlak voor Kerst. De kaarsjes zullen in een groot hart worden geplaatst. ,,Het Lombardplein bij winkelcentrum Zaailand is een mooie intieme locatie hiervoor”, vindt Faber. ,,Het Zaailand is te groot, het Waagplein en Nieuwestad te druk op koopavond.”

Faber heeft enkele dozen met honderden kaarsen klaar staan. Zelf zal ze verscheidene kaarsjes aansteken. ,,De eerste is voor een vriend van me die vorig jaar plotseling is overleden”, zegt ze en even valt er een stilte.

Groots in het kleine

De twee jaar dat Jamila Faber stadskunstenaar is geweest, zijn voor haar voorbij gevlogen. Veel spectaculaire kunstuitingen zijn er van haar hand niet geweest. Dat wilde ze ook niet. ,,Ik wilde groots zijn in het kleine”, legt de 29-jarige schrijver, performer en zangeres uit. Doel van haar projecten was dat ze hoop, troost en strijdlust moesten bieden.

Leeuwarden stond en staat open voor cultuur

Dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was, heeft de oud-Harlingse geen windeieren gelegd. Ze kreeg daardoor vaak nog wat extra aandacht. ,,Leeuwarden stond en staat open voor cultuur. Ik vond overal een erg welwillende houding. Als stadskunstenaar werd ik vaak uitgenodigd en wist men van mijn bestaan.”

Meest indruk maakten de bezoekjes aan ‘gewone Friezen’ in de dorpen rondom Leeuwarden. Aan de hand van hun verhalen maakte ze liedjes. ,,Ik heb de afgelopen jaren veel inspiratie opgedaan, maar ook veel geleerd over hoe je projectmatig moet werken en hoe je multidisciplinair kunt werken.”

Voor de afgelopen twee jaar had de gemeente Leeuwarden 10.000 euro uitgetrokken voor de stadskunstenaar. Of er een opvolger komt, is nog niet bekend. Begin volgend jaar wordt het stadskunstenaarschap van Faber eerst geëvalueerd, laat de gemeente Leeuwarden desgevraagd weten. Daarna wordt gekeken of de functie een vervolg krijgt en zo ja, in welke vorm.

Naar de Facebookpagina van Jamila Faber

Licht, slotproject van stadskunstenaar Jamila Faber, morgen van 18.00 tot 21.00 uur op het Lombardplein in Leeuwarden

Nieuws

menu