Start kaartverkoop Friese theaters geeft vertrouwen in nieuw seizoen: ‘Het is momenteel druk op de website en daarom word je in de wachtrij geplaatst', lezen belangstellenden

Friese theaters zijn woensdagmiddag gezamenlijk hun kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen 2021-2022 begonnen. De eerste resultaten stemmen hoopvol.

Bij de Friese theaters is er goede hoop dat de door corona vaak leeggebleven zalen in het nieuwe seizoen weer goed gevuld zullen zijn.

Bij de Friese theaters is er goede hoop dat de door corona vaak leeggebleven zalen in het nieuwe seizoen weer goed gevuld zullen zijn. Foto: ANP

‘Het is momenteel druk op de website en daarom word je in de wachtrij geplaatst. We vragen even om je geduld.’ Die boodschap kregen honderden bezoekers van de website van De Lawei in Drachten woensdag even na het middaguur herhaaldelijk te zien. Stipt om twaalf uur startte de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen 2021-2022 bij de schouwburg, en dat leidde meteen tot drukte op de website en bij de kassa’s.

Vrolijke theaterdirecteur

,,Je hebt een vrolijke theaterdirecteur aan de lijn”, zegt directeur Stef Avezaat van De Lawei later. ,,De precieze aantallen weten we donderdag pas maar in de eerste drie uur hebben we zeker een paar duizend kaarten verkocht, ik schat 6000 à 7000. Wel wat minder dan de gebruikelijke 12.000 vóór coronatijd, maar geen slechte score. In totaal hebben we voor komend seizoen al ruim 16.000 kaarten verkocht, maar dat komt ook door uitverkochte grote voorstellingen die eerder zijn doorgeschoven.”

Op de website konden na verhoging van de capaciteit 180 mensen tegelijk rondstruinen en bestellen, zegt hij. ,,Zo’n drie uur lang stonden daarnaast nog zo’n vierhonderd mensen in de digitale wachtrij. In de schouwburg stonden er rijen voor de twee kassa’s en ook het terras zat vol.”

Het is nog afwachten of de belangstelling de komende tijd onverminderd aanhoudt, toch geeft de goede start vertrouwen. ,,De mensen die ik vandaag gesproken heb konden echt niet wachten om weer naar het theater te gaan. Na moeilijke coronatijden voelde het vandaag hier even voor iedereen weer als een feestje.”

Landelijke campagne

Ook bij Theater de Koornbeurs in Franeker, Theater Sneek en het Posthuis Theater in Heerenveen begon de kaartverkoop woensdag. Met de gezamenlijke aftrap sloten de vier Friese theaters zich aan bij de landelijke campagne Theater. Mooier dan ooit.

Bij het Posthuis Theater, waar de kaartverkoop om 14.00 uur begon, kwam de verkoop in de eerste twee uren ,,voorzichtig op gang”, zegt directeur Geert Dijkstra. ,,Ook wij hebben de eerste kaarten wel verkocht maar het loopt nog niet storm. Populair zijn bijvoorbeeld de voorstellingen van bekende namen zoals Youp van ’t Hek en Paulien Cornelisse. Maar vóór corona waren dergelijke voorstellingen op de eerste verkoopdag doorgaans wel uitverkocht, dat is nu nog niet het geval.”

Geen brochure

Zoals ook verwacht, zegt hij. In tegenstelling tot andere jaren verscheen er dit keer geen brochure voorafgaand aan de start van de kaartverkoop. Het programma kwam woensdag pas online. ,,Ik denk dat veel theaterliefhebbers het dus eerst nog even rustig willen doornemen. Dankzij wat extra pr-aandacht lopen de voorstellingen die we dit seizoen nog hebben nu al goed. Ook dat geeft goede hoop voor volgend seizoen.”

Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden doet niet mee met de landelijke campagne, maar ook daar begon woensdag de kaartverkoop. ,,Eerst alleen van ons programma tot en met december en enkele highlights. Zo’n 120 voorstellingen in totaal”, zegt medewerker marketing en publiciteit Kristiaan Vaartjes. ,,Vanaf 30 juni breiden we het aanbod wekelijks uit.”

2000 tickets

In de eerste drie uur werden rond de 2000 tickets verkocht. ,,Doorgaans verkopen we er op de eerste dag zo’n 4100 maar dan voor het hele seizoen. We zijn dus wel blij verrast met dit aantal, het blijft tenslotte nog steeds een bijzonder jaar.”

Met name kaartjes voor de shows van cabaretiers René van Meurs, Pieter Derks, Daniël Arends en Lenette van Dongen vonden gretig aftrek. Meer mensen dan gebruikelijk bestelden hun kaartjes bij De Harmonie nu online in plaats van telefonisch of aan de kassa, weet Vaartjes ook. ,,Daar zijn mensen in coronatijd misschien toch meer aan gewend geraakt. En nu maar hopen dat we in het nieuwe seizoen ook echt weer los mogen.”