Stichting Friesland Pop vreest voor einde na afwijzing subsidie

Voor succesvolle bands als The Homesick en Daily Bread dienden de activiteiten van de in 1987 opgerichte Stichting Friesland Pop als springplank. Voor toekomstige bands of dj’s zijn die mogelijkheden om zich te ontwikkelen er in Fryslân niet meer, vreest de stichting. De organisatie krijgt voor de komende periode (2021-2024) geen enkele subsidie meer van de provincie Fryslân.

Stichting Friesland Pop kreeg vorige week te horen dat de aangevraagde subsidie van ruim 333.000 euro was afgewezen.

Stichting Friesland Pop kreeg vorige week te horen dat de aangevraagde subsidie van ruim 333.000 euro was afgewezen. Foto: Shutterstock

Dat nieuws werd vorige week bekend gemaakt . ,,En dan is het einde verhaal.” Voor Sjouke Nauta van Stichting Friesland Pop was het vorige week een bittere pil. De aangevraagde subsidie van ruim 333.000 was afgewezen. Van het geld wilde de organisatie nieuwe activiteiten op touw zetten en de salarissen van het personeel naar CAO-niveau tillen. Maar zelfs de huidige jaarlijkse subsidie van 159.000 krijgt de stichting vanaf volgend jaar niet meer. ,,Straks is Fryslân de enige provincie zonder popkoepel.”

Nauta wil in overleg met de provincie en de ambtenaren en als dat geen resultaat oplevert, naar de politiek. Hij meent dat zijn organisatie op verkeerde gronden is beoordeeld. ,,In aanloop van het traject zijn we het bos ingestuurd.”

Beginners en amateurs

De stichting richt zich op de breedte, de beginners en de amateurs. Van tevoren is de organisatie verzekerd dat de organisatie thuishoorde in de categorie Kunstinfrastructuur binnen de beleidsnota Nij Poadium. ,,Maar als je kijkt naar met wie we moesten concurreren dan zijn dat allemaal professionele organisaties, zoals Tryater of het NNO, Explore the North. Bij de verdeling gaf uiteindelijk de artistieke kwaliteit de doorslag en dan is het niet onlogisch dat de professionele organisaties hebben ‘gewonnen’. Het zijn in elk geval de breedteorganisaties die achter het net vissen.”

Ook de Kunstacademie Friesland, die 75.000 euro had aangevraagd, kreeg nul op het rekest. Maar zonder breedte, uiteindelijk ook geen professionele popartiesten uit Fryslân.

Als je een schakel eruit halt, is de hele keten weg. Je kunt wel zeggen dat je je wilt richten op toptalenten, maar die krijg je niet zomaar

In de provincie was volgens Nauta een complete popketen met talentontwikkeling en programmering op podia en festivals. ,,Als je een schakel eruit halt, is de hele keten weg. Je kunt wel zeggen dat je je wilt richten op toptalenten, maar die krijg je niet zomaar. Die moeten wel een kans hebben zich te ontwikkelen.” Een band als The Homesick, maar ook zangeres Esther de Jong hebben zich mede dankzij de stichting landelijk in de kijker gespeeld.

Kant noch wal

Kritiekpunt van de commissie is dat de stichting zich te veel richt op bands, en minder op nieuwe stromingen als dance en urban. ,,Maar dat raakt kant noch wal. Urban doen wij al sinds 1991. Op dit moment hebben wij de urban-contest Bring It On en dance-contest New Heroes met de daarbij behorende coaching, producers-clinics en doorstroom mogelijkheden naar de Grote Prijs van Nederland en Popsport.”

De adviescommissie adviseert samenwerking met de Popfabryk, dat in de nieuwe nota 100.000 euro krijgt toebedeeld. Deze organiseert professionele producties die popmuziek als basis hebben. De Domela Passie van Meindert Talma was vorig jaar één van de projecten. Alhoewel Nauta daar niet heel negatief tegenover staat, is het de vraag of dit mogelijk is zonder eigen subsidie. Nauta vreest het einde van de stichting. Want ook de eigen en landelijke inkomsten vallen weg als er geen talent-activiteiten georganiseerd kunnen worden.

Aardverschuiving bij Friese cultuursubsidie

De culturele sector in Fryslân zal de komende jaren flink veranderen. Dat valt op te maken uit de nieuwe verdeling van de provinciale cultuursubsidies, die gedeputeerde Sietske Poepjes gisteren bekendmaakte. Grote verliezers zijn onder meer het Fries Landbouwmuseum, de Stichting Friesland Pop en de Kunstacademie Friesland, die hun volledige subsidie zien verdwijnen.

Nieuws

menu