Sulla strada: hoogwaardig spel, taal en zang en verdient een groot en breed publiek | Recensie

In de prachtige setting van de Sluisfabriek in Drachten probeert een dochter haar vader, die terminaal is, te leren kennen. Sulla Strada – ik heb het niet van jou, door Stichting Blau Hynder is een mooie mix van zang, spel en taal.

Een scène uit Sulla Strada.

Een scène uit Sulla Strada. Foto: Afke Manshanden

Sinds 2015 is de nostalgische Suisfabriek in Drachten een ontmoetings- en broedplaats geworden voor nieuwe initiatieven en ideeën. Waar voorheen diverse machines met de nodige herrie hun werkzaamheden uitvoerden, is deze locatie de perfecte plaats voor de muziektheatervoorstelling Sulla Strada . Afgelopen weekend vond de première plaats.

Stichting Blau Hynder kiest er in het concept van Sulla Strada - wat de Italiaanse term is voor onderweg - voor om in een combinatie van muziek, drama en poëzie de ziel van de toeschouwer te prikkelen. Een sterk geschreven script, aangepast aan de taalroots van de acteurs, vormt de basis.

Climax met ronkende motor

Dochter Julia, zeer geloofwaardig vertolkt door Anouk van Duifhuizen, zoekt haar vader (Henk Zwart) op, die ze nooit heeft gekend. Ze neemt de toeschouwer mee in de verschillende fasen om met iemand in contact te komen. In dit geval haar vader. Nu hij in de terminale fase van zijn leven verkeert, verkoopt hij zijn motor, een Royal Enfield. Julia heeft interesse; niet allen in de motor, maar vooral in hem. Zowel Zwart als van Duifhuizen laten zich vocaal in prachtige composities, maar met name speltechnisch, van hun beste kant horen en zien. In ruim een uur wordt toegewerkt naar een climax met een ronkende motor en een heet bad.

Het hoogwaardige acteer- en zangspel met diverse temperamenten is vooral mogelijk door de fantastische speellocatie met een oppervlakte van zo’n 600 vierkante meter. Regisseur Vincent van den Elshout zet letterlijk alle deuren open om de acteurs tot hun recht te laten komen. Scenografe Afke Manshanden heeft de sfeer, de geur en het beeld van de voorstelling op een indrukwekkende manier vorm gegeven. Het grote assortiment aan muziekinstrumenten, dat door de drie muzikanten op voortreffelijke en passende wijze in het verhaal wordt bespeeld, is verweven in een decor, waarin een keukentje met dampende gerechten, een lange multifunctionele tafel en een herfstachtig vlondertafereel het ruime en diepe toneelbeeld compleet maken. In combinatie met een lichtplan wordt de aanwezigen een filmische plaatje voorgeschoteld. De rauwe entourage van de restanten van de Sluisfabriek doet de rest.

Deze voorstelling verdient een groot en breed publiek.

Sulla strada – Ik heb het niet van jou, door stichting Blau Hynder. Regie door Vincent van den Elshout, dialoogteksten door Maud Lazaroms en Robert van Dijk, composities door Anne Zwaga, scenografie door Afke Manshanden, aantal bezoekers: 45. Nog vele malen te zien in oktober (ook matinee). info: www.blauhynder.nl