Jaartje uitstel, maar theaterstuk 'De Wettertoer' kan eindelijk gespeeld worden in het zwembad van Sportstad Heerenveen

Het zwembad van Sportstad Heerenveen is in oktober het decor voor ‘De Wettertoer’, een theatervoorstelling over de voormalige watertoren van Heerenveen die in 1980 gesloopt werd. Het is voor het eerst dat een toneelstuk wordt gespeeld op deze plek.

Michael de Roos, Jan Arendz en Jesper Minkes, acteurs van De Wettertoer.

Michael de Roos, Jan Arendz en Jesper Minkes, acteurs van De Wettertoer. Foto: Anke de Jong

De Wettertoer wordt gespeeld door onder anderen acteur Jan Arendz, zangeres Maaike Schuurmans en de twaalfjarige Jesper Minkes uit Heerenveen. Deze laatste duikt letterlijk en figuurlijk in de historie van de karakteristieke watertoren die tot 1980 in het centrum van Heerenveen stond.

Jelte (Jesper Minkes) belandt in een wereld waar hij zijn oerpake Roelof Kuipers (Jan Arendz) ontmoet, de architect van de watertoren. Samen proberen ze erachter te komen waarom de toren destijds is gesloopt.

Wedstrijdbad

De Wettertoer is een productie van EHProductions van Evert Haagsma (Drachten, 1984) in samenwerking met Stichting Hart voor Sport en Cultuur. Het verhaal is volgens Haagsma ‘een absurde vertelling met spektakel, muziek en videotechnieken’. Het is de eerste keer dat er een theatervoorstelling te zien is in het wedstrijdbad van Sportstad Heerenveen. Zwemmers van zwemvereniging HZ&PC mee doen ook mee aan de voorstelling, waarmee de makers een brug willen slaan tussen sport en cultuur.

De cast bestaat uit professionals en amateurs uit de regio. Naast Minkes, Arendz en Schuurmans doen Michael de Roos ( GTST , Spiderman far from home ) en Jacob Hettinga mee. IJtje Plantinga regisseert het stuk.

Beeldbepalend bouwwerk

De 42 meter hoge betonnen watertoren werd in 1915 gebouwd naast de voormalige stins Oenemastate, tegenwoordig grand-café Het Gerecht in het centrum van Heerenveen. Jarenlang was het een beeldbepalend bouwwerk voor Heerenveen.

Het werd ontworpen door architect Roelof Kuipers, die drie jaar daarvoor de bijna identieke watertoren van Barendrecht ontwierp. In 1974 werd de watertoren verkocht aan de gemeente Heerenveen. Na jaren steggelen over restauratie of sloop, werd in 1980 besloten de toren te slopen. De plannen stuitten op grote weerstand van veel Heerenveners.


De Wettertoer staat hierdoor symbool voor het samen strijden voor een hoger doel en het belang en behoud van de eigen identiteit, aldus de makers van de theatervoorstelling. De voorstelling is op zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober te zien.

De voorstelling zou aanvankelijk afgelopen oktober al gespeeld worden, maar moest vanwege de coronamaatregelen een jaar uitgesteld worden. ,,Begin dit jaar hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken en de productie weer opgepakt”, zegt initiator en artistiek leider Evert Haagsma.

Kijk hier voor meer informatie en kaartverkoop.