Theaterstuk over betwiste verzetsheld Gerard Reeskamp

Op de boerderij bij Camping Pasveer in Loënga wordt het Fries-Nederlandstalige theaterstuk Skaad op de planken gebracht in het kader van 75 jaar Bevrijding. Stichting Pier21 speelt in april en mei vijftien keer de theatervoorstelling die is gebaseerd op de verzetsstrijder Gerard Reeskamp, een drijvende maar ook omstreden kracht achter de Friese verzetsbeweging.

Hoofdrolspelers Dette Glashouwer en Paul R. Kooij bij de presentatie van het theaterstuk Skaad in Loënga.

Hoofdrolspelers Dette Glashouwer en Paul R. Kooij bij de presentatie van het theaterstuk Skaad in Loënga. Foto: Niels de Vries

Marijke Schermer schreef het script en de hoofdrollen zijn voor Paul R. Kooij en Dette Glashouwer, acteurs die ook speelden in de LF2018-voorstelling Marijke Muoi . Het wordt geen documentair of historische voorstelling, benadrukten de makers gistermiddag bij de presentatie van hun plannen. ,,We laten veel ruimte voor verbeelding.”

De Bussumer drogist Gerard Reeskamp (1899-1970) is al vroeg in de oorlog actief in het verzet. Als hij in het vizier van de Duitsers komt, vlucht hij eind 1940 naar Sneek, de geboortestad van zijn vrouw Sjoukje. Hier zet hij zijn verzetsactiviteiten voort. Zo richt hij in Scharnegoutum een van de eerste Friese knokploegen (KP’s) op en werkt hij mee aan spectaculaire overvallen waaronder de grote overval op de Leeuwarder gevangenis. Aan het eind van de oorlog is hij betrokken bij een overval met dodelijke afloop. Reeskamp krijgt vier jaar cel en raakt in diskrediet.

Tragedie

Over Gerard Reeskamp is al veel geschreven, onder meer door Ad van Liempt in De drogist (2013). In dit boek beschrijft hij hoe Reeskamps leven van een verzetsheld uitmondt in een persoonlijke tragedie. Dit aspect lichten ook de makers van Skaad in de theaterproductie uit. ,,Reeskamp is een held die diep valt. Mede hierdoor is zijn verhaal nog niet af”, aldus regisseur Daniëlle Wagenaar. Velen hebben namelijk een mening over hem. ,,De een vindt dat hij rehabilitatie verdient, een ander dat hij meer straf had moeten krijgen.”

Als Reeskamp door een kogel was geraakt, zouden veel mensen nu in de Reeskampstraat wonen

In de voorstelling wordt het publiek bevraagd over deze oordelen. Ze gaat in op de vraag wat waarheid is en hoe tegenstrijdigheden, verschillende perspectieven en details die kunnen vertroebelen. Skaad handelt ook over toeval en noodlot, of zoals acteur Paul R. Kooij dit in een scène uit het stuk treffend verwoordde: ,,Als Reeskamp tijdens de oorlog door een kogel was geraakt, zouden veel mensen vandaag de dag in de Reeskamp-straat wonen.”

Ondergedoken

Als speellocatie is gekozen voor de boerderij in Loënga, onder de rook van Scharnegoutum. In dit dorp zat Reeskamp een poos ondergedoken bij boer Hessel Bouma. ,,In deze regio was hij het actiefst, vandaar dat we de voorstelling hier spelen”, zegt producent David Lelieveld.

Skaad komt mede tot stand dankzij de provincie Fryslân die 70.000 euro beschikbaar stelt uit de provinciale subsidieregeling 75 jier befrijding Fryslân. Het theaterstuk gaat op 16 april in première. De kaartverkoop begint morgen.

Nieuws

menu